ЗР: 18 година забране чесмоваче, а проблему с водом се не назире крај

ЗРЕЊАНИН: Навршило се 18 година откако је, решењем покрајинске санитарне инспекције, због повећане концентрације арсена забрањена за пиће и припремање хране вода из градског водовода у Зрењанину.
z
Фото: Godinama su organizovani protesti povodom nerešavanja problema s vodom

Од 20. јануара 2004. године, када је ступила на снагу ова забрана, па све до данас, грађани су организовали више протеста и перформанса, али највећи проблем Зрењанинаца и даље није решен.

Градске власти, и бивше и садашње, од тада су покушале са два инвеститора да грађанима обезбеде исправну воду за пиће. Међутим, оба покушаја су неславно завршила. Прво је са немачком компанијом „Васертехник” потписан уговор о изградњи фабрике воде, и то уочи избора 2012. године. Недуго после тога овај уговор је поништен, а потписан је други, са италијанском компанијом „Групо Зилио”. Неколико година је овај инвеститор, који је изградио постројење за прераду воде, покушавао да га стави у функцију, али безуспешно.

Рад ове компаније, која је у међувремену мењала власничку структуру и име, пратиле су бројне контроверзе. Кулминација се догодила у децембру 2020. године, када је дошло до експлозије у постројењу, а том приликом су двојица радника задобила тешке телесне повреде.

Градски челници су након тога објавили да је уговор са „Фабриком воде” раскинут, јер инвеститор није испунио обавезе, као и да се траже нова решења. У међувремену је Ерсте банка, као поверилац, покренула извршни поступак продаје имовине „Фабрике воде”, како би намирила своја потраживања.

Постројење и пратећа опрема су из трећег покушаја prod­ati pre­duz­e}u „Panon­i­ja­n voter­”, регистрованом у Србији пре два и по месеца. Занимљиво је да су адреса и законски заступници ове фирме истоветни са предузећем „Бегеј вотер”, основаним пре девет месеци, а које је јавности представљено као ћерка фирма арапске компаније „Метито”, којој је поверена изградња пречистача отпадних вода у Зрењанину.

Ж. Б.

Zrenjaninac
21.01.2022 • 19:07
Žašto novu Fabriku koja je počela isporuku ispravne vode nije kupio žedni grad ili JKP Vodovod i analizacija pa da sve ostane u našim rukama? Kao nemaju para, a još više novca, 450 miliona su poklonili Ling longu za izgradnju vodovoda i skoro toliko Milenijum timu da bi "razminirao" 100 jutara poklonjenog poljoprivrednog zemljišta. Teško im je dati za svoj narod koji je žedan 18 godina!?
Тихоговорник са псом
24.01.2022 • 07:37
Људско право на воду и канализацију је принцип који признаје да су чиста вода за пиће и санитарни услови од суштинског значаја за живот сваке особе. Генерална скупштина Уједињених нација признала га је као људско право 28. јула 2010.
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести