Завршени радови на делу Гребенског пута, жили куцавици Фрушке горе

ШИД: Радови на делу Гребенског пута, на територији Општине Шид, на Фрушкој гори, на западној страни, од манастира Ђипша према истоку, у дужини од седам километара завршени су пре неколико дана, објавио је на инстаграму председник Покрајинске владе Игор Мировић.
1
Фото: Инстаграм/Игор Мировић

Реч је о делу саобраћајнице која је жила куцавица Фрушке горе, јер се простире читавом њеном дужином од истока ка западу. Дуга је око 45 километара и највећим делом пролази кроз шуму. Како је објаснио председник Општине Шид Зоран Семеновић након што планирани радови буду завршен и с оним што је Покрајинска влада урадила до сад грађани ће добити путни правац који ће утицати не само на брзину путовања, већ и на друге области живота.

- До пре неколико година нико није водио рачуна о том путу, али на срећу Игор Мировић је препознао значај и могућности које се отварају његовом обновом - казао је Семеновић. 

Гребенски пут почиње са западном границом Фрушке горе, од пута Нештин - Визић, потом преко излетишта Рохањ база, Шишатовачке петље, Црвеног чота, Лединаца, Врдника, Иришког венца, Банстола, све до Сремских Карловаца.

- На том путу је одувек било пуно возила, али од распада Југославије његов значаја је постао још већи. Становници Шида и Сремске Митровице га претежно користе како би стигли до Новог Сада, док грађани из Републике Српске преко Шида долазе у Србију - објаснио је Семеновић.

Протеклих неколико година Фрушка гора је постала популарна међу туристима и љубитељима природе и спорта, највише зато што је постала приступачна за све грађане.

- Покрајинска влада препознала је потенцијал Фрушке горе, као и значај улагања не само у сеоске путеве, већ и ревитализацију путних праваца који Срем повезују с Новим Садом, Војводином, па и остатком Србије - нагласио је Семеновић. - Осим тога, Гребенски пут је битан и за верски туризам, јер дуж њега се налазе манастири попут Свете Петка, Привине главе, Ђипше, али и за пчеларе који из свих крајева наше земље доносе кошнице на Фрушку гору како би производили мед од липе, јединственог квалитета у свету.

С. Ковач

Nada
07.12.2022 • 20:27
Kad nastavljate do Vizica,od rupa se nemoze proci?!
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести