Завршен део обнове цркве Светог Преображења у Панчеву

Реконструкција 40 метара високог звоника до куполе на православној цркви Светог Преображења у Панчеву недавно је завршена.
pancevo preobrazenjska crkva
Фото: Дневник (В. Фифа)

Током посла вредног 14 милиона динара замењени су оштећени камени делови, нарочито они при врху, који су посебне рецептуре те су уједно били и најскупљи.

- Највећи изазов током радова представљала је рестаурација и конзервација оштећених елемената од природног камена, односно консолидација постојеће камене пластике – објашњава  за „Дневник” руководилац пројекта и архитекта-конзерватор Весна Потпара из Завода за заштиту споменика културе у Панчеву. - Институт „ИМС” анализирао је серије узорака уз примену различитих консолиданата за камен. Лабораторијска испитивања нису давала потврду за употребу конвенционалних средстава, тако да је на основу свих показатеља  постављен сасвим нови концепт санације камене пластике.


Истакнути споменик културе

Преображењска црква изграђена је између 1873. и 1878. године према пројекту архитекте Светозара Ивачковића. Урађена у нововизантијском стилу, с прецизно осмишљеном фасадном декорацијом, истакнут је споменик културе у Панчеву. У духу академског реализма иконостас је осликао Урош Предић 1911. године према пројекту Милорада Рувидића и Бранка Таназевића, док је унутрашњост цркве украсио Стеван Алексић.


Весна Потпара каже да је процес испитивања  захтевао одређено време које је значајно утицало на рокове извођења радова. Када се дошло до задовољавајућег решења, на рокове су утицали и услови рада на висини од 40 метара, као и временске прилике за уграђивање нових материјала.

Ипак, кад се све то успешно завршило, над Панчевом остаје да бди као заштитник, освећени звоник, који је тек део Преображенске цркве, као споменика културе од изузетног значаја. Следе нови пројекти на заштити ове вредне архитектонске и културне баштине Панчева.

- Планом рада за 2020. годину наш Завод је добио 1.050.000 динара за израду конзерваторско-рестаураторског пројекта санације и рестаурације фасаде храма Преображења господњег са пасарелом - додаје Потпара. - Пројекат предвиђа истраживања, санацију влаге у зидовима храма и пасареле, конзервацију камена, као и радове на фасади и столарији, што ће се све изводити у фазама. Постоји план за извођење и других пројеката на целом комплексу споменика. Једно је сигурно, ради се о дугогодишњем пројекту.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести