Затвара се Фантаст, МК група одустаје од угоститељства

БЕЧЕЈ: Много је двораца по Војводини којима су затворена врата и од 1. марта придружиће им се и дворац „Фантаст“ код Бечеја, задужбина Богдана Дунђерског, али не из разлога што је, као већина затворених, руиниран.
d
Фото: Dnevnik.rs

Корисник атрактивног објекта, куповином ПИК Бечеј, постала је МК група која више не жели да се бави угоститељством на овој локацији.

Таквој одлуци, нема сумње, допринели су актуелни епидемиолошки услови, али и нерешена папирологија у вези власништва задужнине. Јер, дворац није био предмет куповине ПИК Бечеј, пошто је он под управом Матице српске, којој је Богдан Дунђерски своју имовину тестаментом завештао, али њихов захтев Агенцији за реституцију и повраћај имовине одузете у поступку национализације након Другог светског рата, још није правоснажно решен.

- Према допису који сам добио од МК групе, они 28. фебруара излазе из дворца, јер не желе више да се баве угоститељским послом на тој локацији, али неће допустити да се дворац девастира, пошто ће поставити своје обезбеђење да чува објекат. То је могуће, јер ће остали садржаји у комплексу ПИК Бечеј и даље радити - рекао нам је председник бечејске општине Драган Тошић.

Иако је дворац на територији Општине Бечеј, ова локална самоуправа нема над њим никакве ингеренције, међутим, како истиче Тошић, вољни су да се што хитније нађе оптимално решење.

- Има заинтересованих из бранше угоститељске делатности да преузму дворац, али под условом да га добију на дужи временски период, како би им се исплатило улагање. Прихватамо обавезу да будемо посредник у разговору Матице српске и потенцијалих закупаца, јер је дворац стратешка тачка у туристичкојпонуди наше општине – наглашава Драган Тошић.

Како је дворац Богдана Дунђерског споменик културе, то би у читав процес требало да се умеша и Министарство културе, а све у интересу да се објекат сачува и добије услове да се самоодржава. ПИК Бечеј је домаћински управљао објектом и припадајућим окружењем, чије одржавање захтева огромна издвајања. МК Група је наставила као корисник комплекса дворца „Фантаст“, којем припадају ергела, капела, мали каштел и парк, а сада прекида са угоститељским послом.

У компанији МК Гроуп наглашавају да су од 2016. године, када је ПИК Бечеј постао део овог пословног система, уложили преко 14 милиона евра у развој и модернизацију ПИК Бечеј, али да више нису вољни да улажу у угоститељски део, јер у актуелном времену нема перспективу.

Истина је да ће и даље моћи да се дође на излет у окружењу дворца Богдана Дунђерског, посети ергела и капела, али неће имати где да се седне, попије пиће или обедује, да се попне на кулу и са ње види богатство и простарнство плодне панонске равнице или проведе викенд у здању из 1925. године. Док се поново не отворе врата дворца, у најбољем случају то ће бити само излетиште Бечејаца. За дестинацију с таквом традицијом и културном баштином то је, ипак, премало.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести