Вук Радојевић свечано отворио манифестацију Чокански добошари

ЧОКА: Међународна манифестација „Чокански добошари“ која је одржана под покровитељством општине Чока 14. пут, окупила је данас од поподнева до вечери поклонике добошарења, гурманлука, чувања традија и добре забаве.
c
Фото: Dnevnik.rs

У име локалне самоуправе учеснике, бројне посетиоце и госте је поздравила председница чоканске општине Стана Ђембер. Манифестацију је свечано отворио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић, а присуствовао је и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и други гости. 

Стана Ђембер је истакла добру сарадњу са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и жумарство и да актуелна власт испуњава обећања, води рачуна о свима насељима у општини, показује шта зна и уме и чува традицију, да у време електронике чува звук добоша и наслеђе предака, јер према писаним документима први добош на подручју Баната се појавио 1851. године, али и да гледа у будућност. Она је напоменула да јој је жеља да неке будуће генерације исто тако чувају традицију добошарења.

Покрајински секретар Вук радојевић је изразио велико задовољство што је на 14. фестивалу „Чокански добошари“, зато што управо ово јесу манифестације које на најбољи начин чувају културну баштину, традицију и обичаје.

Фото: Dnevnik.rs

- Некада давно управо се на овај начин преносила најважнија информација а сада захваљујући добошарима чувамо успомену на традицију и леп обичај. Драго ми је што има много младих који су укључени у ове активности. Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство свестан значаја одржавања оваквих манифестација са аспекта очувања традиција и финансијски подржава овакве манифестације. Мени је драго да у ери модерних технологија ви овде у Чоки не заборављате оно што је наша традиција и обичаји, те да негујете успомену на та времена - рекао је Радојевић.

Радојевић је нагласио да је секретаријат на чијем је челу за три године са општином Чока имао заједничких пројеката у вредности око 90 милиона динара, било да су у питању атарски путеви, водоводна мрежа, уређење каналске мреже, пољочуварска служба, уклањање дивљих депонија...

Фото: Dnevnik.rs

- Све су то активности које смо зајендички финансирали и реализовали и желим да похвалим локалну самоуправу Чоке зато што је проактивна, зато што квалитетно спрема пројектну документацију и на основу тога смо у прилици зајендички да финансирамо битне пројекте за локалну заједницу. Добра је прилика да се помене значај аграрних мера на територији АП Војводине и да се позову сви пољопривредници и овог краја да конкуришу и остваре право на бесповратна средства за развој пољопривреде. Имали смо око 30 милиона динара улагања у регистрована пољопривредна газдинства у општини Чока и верујем да то није довољно. Желим да позовем пољопривреднике, да их мотивишем да конкуришу јер имамо довољно финансијских средстава и сви они који желе нешто да инвестирају будите уверени да ћете добити подршку - рекао је Радојевић, напомињући да је од подстицајних средстава која су коришћена на подручју чоканске општине готово половина је усмерена ка млађим пољопривредницима до 40 година, јер су млади носиоци развоја пољопривреде.

Фестивал „Чокански добошари“ је почео такмичење најмлађих у добошарењу у којем је учествовало тридесетак деце, а прву награду су поделили Владимир Шећеров и Александар Мојсин, док је за најбољи ликовни рад на тему добоша прва нарада припала Јелени тепавац, а најлепши штанд су уредили ученици и просветари ОШ „Јован Поповић“ из Чоке. У културно уметничком програму учешће су узела културно уметничка дурштва из места чоканске општинем а чланице девет удружења жена је припремило за бесплатно дегустирање традицонална јела и посластице.

Фото: Dnevnik.rs

Двадесетак кулинарских екипа такмичило се у кувању свињског паприкаша. Прву награду за најукуснији паприкаш освојила је Ленка Ненадов из Санада, другу Душан Будовалчев из Остојићева и трећу гост из румунског места Валкањ Василе Ардељан. Црнка Петров из Санада поновила је прошлогодишњи успех за најукуснију добош торту, за најлепши штанд награђено је Удружење жена „Сјај“ из Чоке, а за најбоље ситне колаче жене Удружења „Ђурђевак“ из Врбице.

Уочи свечаног отварања манифестације и такмичења одраслих у добошарењу, 40 бубњара предвођени Владимиром Богдановићем, учествовало је у карневалској поворци улицама Чоке. У такмичењу у добошарењу победник је Радован Шаргић из Санада, друго место припало је Константину Ђукићу из Остојићева и трће госту из Румуније Авраму Данијелу. Забава на фестивалу „Чокански добошари“ зачинили су концерти бендова „Буба маре“, „Рок старза“ и „Лаки кеш“, а вече је улепшано ватрометом.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести