Вршчани чекају да Покрајина одобри други степен заштите Градског парка

ВРШАЦ: Решавање случаја у вези са заштитом Градског парка у Вршцу и даље је у току, а петицију коју је покренуло пет удружења грађана из тог града, потписало је скоро 2.000 људи, што је и циљ организатора како би могли да затраже хитан састанак са покрајинској влади. Наиме, њихов захтев је да се вршачка оаза стави под заштиту, како би званично добила другу категорију и други степен заштите.
1
Фото: Туристисчка организација Града Вршца

У студији заштите коју је урадио Покрајиснки завод за заштиту природе наведено је да тај парк губи вредности због вишегодишњег изостанка мера заштите и разних радова без услова заштите. Према њиховим подацима, забележено је значајно смањење виталности стабала и нарушавања вртних елемената.

- Решењем Покрајинског завода за заштиту природе парк се већ налази у другом степену заштите и све што ЈКП „Други октобар” као старалац у њему ради у складу је са тим и искључиво уз њихово одобрење, тако да усвајање захтева из петиције апсолутно ништа не би променило - објаснио је члан Градског већа за заштиту животне средине Слободан Јованов, наводећи да се у тај парк током последњих неколико година улагало обнављањем фонтане, музичког павиљона, пешачких стаза, ограде, а постављен је и нов мобилијар, расвета, канте за отпатке, паркинг. - Такође, 2016. смо успели да сачувамо свих 1.300 метара украсне ограде и формација од шимшира, од напада инсекта шимширов пламенац, који је похарао бројне јавне површине у земљи. Није тачно да је парк без инспекцијског надзора и редовног финансирања, јер се он редовно одржава и обнавља средствима градског буyета намењеним одржавању јавних зелених површина.

С друге стране, представници удружења тврде да парк видно пропада, те да је стога потребно обезбедити му и заштиту коју треба да установи Скупштина АПВ.

- Имамо два захтева, за које петицијом прикупљамо подршку суграђана. Први је да Скупштина Војводине без одлагања донесе одлуку о заштити нашег парка, а други је да се овом одлуком обезбеде начини за суштинско учешће грађана Вршца у одлучивању о будућим годишњим програмима управљања парком - каже Драгица Станојевић, представница организатора петиције. - Грађанима посебно недостају беле дрвене клупе - перголе, које је опевао и чувени вршачки песник Васко Попа, а којих више нема, јер су их вандали потпуно уништили.

Осим петиције, у оквиру кампање под називом „Ово је моје место” планирали су и изложбу старих и нових фотографија Градског парка, јавни састанак надлежних из АП Војводине са грађанима и прављење кратких видео материјала.

Наиме, реч је о парку који је настао крајем 18. века, а прва и једина заштита тог споменика природе успостављена је 1973. године одлуком тадашње Скупштине општине Вршац, док је улога управљача додељена ЈКП „Други октобар”. По доношењу новог Закона о заштити животне средине 1991. године, првобитна одлука је морала да се усагласи са Законом, због чега је деценију касније Покрајински завод за заштиту природе припремио нову студију заштите и послао општини Вршац на усвајање, до чега није дошло. Након тога, донет је нови Закон о заштити природе, због чега је Завод 2011. године ревидирао студију и утврдио да Парк има вредности које испуњавају услове за проглашење заштите у надлежности АП Војводине, што се, очито поново није десило. 

Л. Радловачки

 

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести