Време ипак послужило љубитеље сомборског рибљег паприкаша

СОМБОР: За разлику од неколико претходних година, ове су Сомборци и њихови гости на традиционалном колективном кувању рибљег паприкаша имали среће са временом, па је и висока вечерња температура без падавина и било каквог летњег кијамета само допринела доброј атмосфери.
Somborski kotlić
Фото: Dnevnik.rs

Тако је манифестација „Сомборски котлић“ и ове године окупила је љубитеље рибљег паприкаша и добре забаве на Тргу Светог тројства у Сомбору.

„Сомборски котлић“ се ове године одржао 24. пут, а стручни жири је оцењивао такмичаре у три категорије: најбољи паприкаш, најлепше аранжиран сто и највеселије друштво. У складу са дугогодишњом традицијом, званични почетак кувања паприкаша означио је први човек извршне власти у вароши, градоначелник Антонио Ратковић, сада већ неизбежним паљењем прве ватре испод спремних котлића.

Мада је највећем броју учесника кувања овдашњег рибљег специјалитета било битније само учествовање у највећој градској фешти него такмичарски карактер, жири који је оцењивао умеће у справљању незаобилазног аласког јела имао је пуне руке посла. Тако је шампион овогодишњег „Сомборског котлића“, односно титулу за најбољи паприкаш однео Томислав Јокић, друго место освојио је Данијел Ајдук, док је треће место заслужило кулинарско умеће Милоша Здравковића.

Као и претходних и ове године бирало се највеселије друштво, па је тако ту награду освојила екипа Предрага Канурића, док се степеницу иза њих нашло друштво Слађане Кабић, док је награда за треће место завршила у рукама Гордане Ћирић. Није недостајао ни естетски моменат целе манифестације, пошто је бодовано и уређење столова, па је за најлепше аранжирани сто проглашен онај који је осмислила и уредила Елизабета Ковач, док су друго и треће место припали мушким представницима веселих друштава Михајла Жрвнара и Милоша Алексића.

Сомборском котлићу, претходила је „Улица старих заната“, такође традиционална манифестација током које су се представили излагачи рукотворина и производа старих заната из различитих крајева Србије. Ове године, у забавном делу програма, наступили су Маринко, Никола и Марко Роквић, у чијем су репертоару уживали како Сомборци, тако и посетиоци из околних места, који су се видно расположени окупили из различитих крајева Србије, па је и забава поводом манифестације коју је по 24. пут организовала Туристичка организација Сомбора потрајала до дубоко у ноћ.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести