Уметничка колонија у Ечкој: Акварел у језику других медија

ЕЧКА: Савремена галерија Зрењанин организује од 20. до 24. јуна, у Уметничкој колонији Ечка, традиционални Сусрет акварелиста, 40. за редом. Ове године окупило се петоро уметника, и то Драган Војводић, Сања Латиновић, Немања Николић, Нина Тодоровић и Марко Тубић. Селектор 40.

Сусрета акварелиста је Славица Попов, виши кустос Савремене галерије Зрењанин.

У селу Ечка поред Зрењанина 1956. године основана је Уметничка колонија у чијем раду су учествовала најзначајнија имена ликовне уметности са територије бивше Југославије. Они су се, у складу са сопственим опредељењем, бавили различитим ликовним техникама, сликарством, скулптуром, графиком, да би се временом одржала два сазива – сазив уметника који су се бавили класичним сликарством у сазиву „Слика“ и сазив уметника који су се бавили акварелом у „Сусретима акварелиста“.

Временом се одустало од специфичности овог сазива, сликања акварела, па уметници који долазе у ечанску колонију слободни су да ову технику комбинују са другим медијима визуелног стваралаштва. На овај начин омогућена је трансформација акварела у језик других медија, дајући му тако нови живот у оквиру савременог стваралаштва. Сусрети акварелиста, иначе, омогућили су богаћење колекције Савремене галерије Зрењанин која у збирци данас има скоро 900 акварела.

Изложба радова насталих у Колонији у Ечки, а који остају у збирци Савремене галерије Зрењанин, биће отворена 16. септембра. Реализацију колоније омогућили су Министарство културе и информисања и Град Зрењанин.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести