Удружење жена "Трешњар" из Калуђерова помогло вишечланим породицама

КАЛУЂЕРОВО: Удружење жена „Трешњар” из Калуђерова недавно је имало још једну хуманитарну акцију у низу у оквиру које су помогли вишечланој породици Новаковић из тог места.
1
Фото: приватна архива

Том приликом су Светлани, самохраној мајци седморо деце, од којих је још увек двоје малолетно, уручили прикупљену гардеробу, обућу, школски ранац и школски прибор. 

- Ово није први пут да помажемо породици Новаковић, имали смо и акције за Светланиног сина који има жену и четворо деце – каже председница Удружења „Трешњар” Татјана Кокар. – Иначе помажемо породицама које имају више деце, јер наше село је мало и придајемо велику важност свему што има везе са дечицом.

У Калуђерову живи око 60 људи, укључујући и десеторо малолетника којима се кроз Удружење посвећује велика пажња организовањем разних радионица нарочито око новогодишњих и ускршњих празника. Међутим, како би се пре свега мештанке овог села „пробудиле” и, како Кокар каже одвојиле од куће и схватиле да су активности ван домаћинства сасвим у реду, 2017. је основано удружење жена које тренутно броји 15 чланица, међу којима су и жене из Беле Цркве.

- Залажући се за бољи положај жена у селу, који није на завидном нивоу генерално у руралним подручјима, хтела сам да подигнем своје суграђанке да се друже, да своју креативност искористе за овако неке активности – прича наша саговорница, појашњавајући да им је идеја и да негују традицију и обичаје, те да, самим тим, праве и продају старинске колаче, yemove и разне ручне радове. – Активно радимо без обзира на старост жена које су чланице и успешно износимо све задатке које имамо, а сарађујемо и са другим сродним удружењима из општине Бела Црква.

Сам назив Удружења „Трешњар” потекао је од истоименог брдашца које се налази у Калуђерову.

- Тренутно завршавамо сређивање етно собе која се налази у згради Месне заједнице. Најтеже је било прилагодити све да соба заиста изгледа у етно стилу, а у плану је да је званично отворимо у октобру. Један део ће бити посвећен традицији и обичајима, а други значајним људима из нашег села, као што је Народни херој Живица Митровић – појашњава Кокар.

Без обзира на то да ли се у селу нешто ради у организацији Месне заједнице или било које друге установе или удружења, жене из „Трешњара” су присутне и активне, па ће тако, у наредном периоду, помагати при уређивању простора испред Дома културе где ће постављати клупе и сређивати дечје терене и допунити игралиште новим мобилијаром, док их чека и уређивање стаза на месном гробљу.

Л. Радловачки

Фото: приватна архива 

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести