Удружење „Нештинци” обнавља обичаје и брине за село

НЕШТИН: Пету годину Удружење „Нештинци“ у овом сремском селу које припада бачкопаланачкој општини, обележили су своју славу Преображење, али била је ово прилика да се проговори о проблемима села, пре свега сточарства.
Učesnici likovne kolonije u Neštinu  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Учесници ликовне колоније у Нештину  Фото: Дневник.рс

Ђорђе Скокић, ветеринар из овога места, иначе и председник Удружења, каже да су „Нештинци“ настали као потреба да се помогне селу које је са хиљаду становника спало на једва нешто преко 500. Многи су отишли у градове и паланке, па чак и иностранство, а ово удружење их подсећа да потичу из овог лепог краја уз десну обалу Дунава и обронке Фрушке горе, да треба да се овде врате и, помогну онолико колико могу.

- Главни програм за славу одвијао се у порти цркве посвећене светим врачима Козми и Дамјану – каже Скокић. – Унели смо у цркву грожђе које су освештали свештеници из Нештина и Сусека, а по традицији пригодном беседом око 50-так присутних поздравио је Милан Мика Коларски који је подсетио на значај оваквих дружења, сећања, црквеног празника... Морам истаћи да су оваквим удружењима приликом организовања оваквих и сличних манифестација финансијска средства много важна мада је све организовано скромно. Овога пута „Нештинцима“ је помогло Удружење грађана „Микроструктура“ из Бачке Паланке.

Фото: Радови уметника уз оронули зид симболично показују стање села Фото: Дневник.рс

Сточари препуштени накупцима

Говедарство је овде на ивици опстанка док се у овчарству осети помак, па има око 500 оваца од којих и оних као што су чисти „виртерберг” и „бергамо”. Држава помаже кроз субвенције, али главни проблем сточара свуда код нас, па и овде, је недостатак задруга и кооперација које су некада биле сигуран откупљивач стоке и гарант наплате.- Данас су сточари препуштени накупцима, од случаја до случаја. Село живи од пољопривреде, а овде посебно треба да живи од сточарства које је „тешка индустрија“ пољопривреде. „Нештинци“, па и ми ветеринари, желимо да помогнемо – истиче Ђорђе Скокић.


По традицији овде су присутни и ликовни уметници, па су се и овог пута одазвали чланови Удружења ликовних уметника „Петар Томић“ из Бачке Паланке, а гостовали су и уметници из Осјека. Радови са ликовне колоније биће поклоњени оним организацијама и појединцима који су помогли ову манифестацију. На ручку у порти цркве, присуствовали су и челници села, али и руководећи људи овдашњег „Делта-аграра“ који помаже овакве манифестације, али и организације, удружења, спортске клубове у селу... Одиграна је и фудбалска утакмица између „Нештина“ и комшијског „Борца“ из Визића, а резултат је био најмање битан.

- Да се не схвати погрешно, удружење не своди свој рад само на дружење и сликање - објашњава Ђорђе Скокић. – Сврха оснивања је едукација пољопривредника, пре свега сточара, јер некада је Нештин био сточарско, виноградарско и воћарско село. Било је преко 500 музних крава, а данас их је 50-так. Сточарство је у катастрофалном стању, па смо ми прошле године у децембру, а исто ћемо урадити и ове, организовали семинар на коме су предавачи били људи из Ветеринарског института, а слушало их преко 50 сточара не само из Нештина и Визића већ целе бачкопаланачке општине. Стручњаци их едукују када је реч о расном саставу говеда, свиња, оваца, па о зоохигијенским условима, начину држања стоке, одгоју, одабиру расе...

 М. Суџум

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести