Ечки шаран мора бити скуп због суше

ЛУКИНО СЕЛО: Сезона је поста и посних слава када се у Србији, по правилу, конзумира највише рибе, а то значи и највише посла за запослене у Рибарском газдинству „Ечка“ у Лукином Селу, где је у току сезона излова рибе.
ecka izlov ribe (1)
Фото: Dnevnik.rs

Овај највећи слатководни рибњак у држави нарочито је познат по такозваном „ечанском шарану“, крупној риби изузетног квалитета која је својеврстан бренд у рибарству и која је веома тражена и цењена на тржишту Србије.

„Шарана ће бити довољно на тржишту, без обзира на потешкоће које су нас пратиле последње три године. Проблем је био у производњи рибље млађи који се на крају рефлектовао на производњу конзумне рибе. Последњих година владала је и велика суша, која је ове године, чини ми се, била и најекстремнија“, каже за „Дневник“ директор Рибарског газдинства „Ечка“ Дејан Зејак.

Фото: Дејан Зејак, фото: Дневник

Због суше ово предузеће, од јуна до краја новембра, није било у прилици да у своје рибњаке из оближње Тисе упусти малтене ни литар воде. У рибњацима је због тога, у једном тренутку, фалило и до 25 одсто воде. Стога је захваљујући акумулационом језеру „Јоца“, које служи за спортски риболов, освежавана рибља млађ у другим језерима, и то системом спојених судова. И све то, по речима Зејака, рефлектовало се на производњу.

„Рибњак „Ечка“ је лане имао укупну годишњу производњу од 1.200 тона рибе, а ове године је то око 750 тона. Слично је и у осталим рибњацима. То је довело до раста цене рибе, која је данас таква каква је. Она се креће између 530 и 560 динара у малопродаји, док је на велико 440 динара по килограму“, истиче Зејак.

Он напомиње да део рибе на овдашње тржиште долази из извоза, што домаћим рибњацима, такође представља проблем, јер је та риба, која је лошијег квалитета, јефтинија од овдашње.

Фото: Dnevnik.rs

„Међутим, ми не можемо да парирамо ни Чесима, и Мађарима, ни Бугарима, зато што они имају стимулације од својих држава за извоз, по европским стандардима. Стимулације које домаћи произвођачи добијају од државе су недовољне, а и даље влада црно тржиште. Рибарство је тренутно, како ми се чини, задња рупа на свирали када је реч о српској пољопривреди“, сматра Зејак, додајући да је Рибарско газдинство „Ечка“ прошле године у Босну извезло око сто тона рибе, а у Македонију исто толико.

Добра вест је да Рибарско газдинство „Ечка“ сарађује са великим трговачким ланцима, као што је „Делез“, коме пружа и услуге прераде рибе, а од следеће године стартоваће и сарадња са комапнијом „Лидл“, која у 2018. у исто време отвара бројне продајне објекте у Србији, од којих ће један бити и у Зрењанину.

Иначе, без обзира на одређене потешкоће, квалитет ечанског шарана остао је исти као и претходних година, због посебног начина исхране. Томе доприноси и овдашње поднебље које погодује узгоју рибе, с обзиром на то да тло на којем се налазе рибњаци није муљевито, већ га карактерише ситни тиски песак. Стога се ечански шаран не осећа на муљ и има квалитетно месо.

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести