У Оџацима обавезна регистрација љубимаца

ОЏАЦИ: Једна од последњих одлука Скупштине општине Оџаци донетих у минулој години тиче се програма контроле и смањења популације напуштених животиња на територији те западнобачке општине.
ljubimci pola ivanovic.jpg
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Како је појаснио заменик начелника Општинске управе Бојан Свилар, циљ је смањење популације напуштених паса и мачака на јавним површинама, као и да се осигура квалитетна брига о напуштеним и изгубљеним животињама у складу са важећом законском регулативом.

Програм предвиђа превентивне мере попут регистрације и обележавања свих кућних љубимаца, као и удомљавање, поклањање и проналажење изгубљених животиња као најхуманији вид решавања проблема напуштених паса и мачака.

– Потребно је да се грађани што више информишу и едукују о овој области како би сви заједно помогли да се овај проблем реши. Применом мера које предвиђа овај програм стичу се услови за санкционисање неодговорних власника, односно држалаца животиња који своје животиње не вакцинишу, не чипују и не врше њихово трајно обележавање, напуштају их и занемарују – рекао је Свилар.

Смањењем броја паса луталица смањили би се и напади на грађане као и трошкови које локална самоуправа има у случају одштетних захтева грађана.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести