У Народној библиотеци Бечеј промовисана књига Правац Србија

БЕЧЕЈ: Имајући у виду шта се све налази између корица књиге „Правац Србија“, слободно се може констатовати да је реч о капиталном делу.
д
Фото: Dnevnik.rs

Аутор Раде Весовић је на 319 страна кратким описима представио око 1.100 локација путем 4.000 фото­графија. Садржај књиге је разврстан по територијалном пресеку, кроз одељке насловљене са 27 округа. Многи су је назвали „књигом невероватних бисера“, а има и оних који за атрактивно штиво кажу да је „књига која воли Србију“.

Књижевник Миодраг Зупанц, који се и сам бавио упознавањем Србије кроз телевизијски серијал „Србија за радознале“, због епидемиолошке ситуације није присуствовао про­моцији књиге „Правац Србија“ у Народној би­блио­теци Бечеј, али се присутнима обратио пу­тем видео поруке.

- „Правац Србија“ је изузетно занимљива и корисна књига, какве до сада код нас није било. Има туристичких водича, има путописа, разних уџбеника, научних радова, а овој књизи је тешко одредити жанр. Добија се утисак да је нека врста енциклопедије, књига у којој је своје место нашло све што је вредно у нашој земљи - апострофирао је Миодраг Зупанц.

Невероватно колико је културних података, историјских споменика, здања, манастира и цркава, географских феномена добило своје место у књизи.

- Изненадиће вас и књига и Србија – лаконски примећује ИТ стручњак Милош Џигурски, Бечејац који је био члан бројних путовања с аутором.

Сам аутор наглажава да књигу није конципирао као туристички водич, већ као подстицај за радознале, као што је и он у прво време био.

- Књига је случајно настала. Природом посла био сам везан за путовања, а после неколико необавезних путовања током викенда с пријатељима по Србији, заинтересовао сам се и путем интернета добио разна сазнања о појединим дестинацијама и правио план обиласка - вели аутор Раде Весовић. - Мало по мало, накупило се података и родила се идеја да све сместим између корица књиге. Пуне четири године је трајао обилазак Србије. За то време сам увидео да смо земља неве­роватно богата културно-историјским наслеђем и при­родним богатствима, што је позитивно, али је негативно што се према томе од­носимо немарно или „никако“. После све­га, тврдим да је Србија јако добра дестинација за обилазак. Поред познате го­стољуби­вости, сада је и при­ступачност знатно бо­­ља, чему су допринеле ту­ристичке организације афирмацијом сеоског ту­риз­ма. Проблем је путна инфраструктура, па сам дужну пажњу поклонио упуствима ка­ко стићи до одређене дестинације, са обавезном мапом на крају сваког поглавља и ЉР кодовима за ГПС сна­ла­жење.

У време основног и гимназијског школовања у Бечеју, Раде Весовић је често долазио у библиотеку, па је сада са две књиге обогатио књижни фонд и као завичајни писац. У име организатора промоције, захвалила се Маријана Ђаковић, а током промоције учешће су узели археолог Градског музеја Бечеј Рашко Рамадански, овдашњи хроничар Драгиша Славић и већ поменути Милош Џигурски.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести