У Мошорину одржана ликовна колонија у знак сећања на страдалу браћу

МОШОРИН: Ђачка ликовна колонија „Браћа Белоцић” одржана је протеклог викенда у у просторијама црквеног дома у Мошорину.
С. Диклић/Гојко Етински, јереј Бошко Р. Маринков и вероучитељ Зоран Пожарев
Фото: С. Диклић/Гојко Етински, јереј Бошко Р. Маринков и вероучитељ Зоран Пожарев

Овом колонијом, која би требало да буде традиционална, биће успостављена и награда која ће носити име по страдалој браћи - десетогодишњем Радивоју, шестогодишњем Браниславу и четворогодишњем Милану, који су убијени у Другом светском рату заједно са њиховим оцем Новаком, само зато што су били православни Срби. Ово је била још једна од манифестација организованих поводом обележавања 80 година од погрома који су око православног Божића 1942. године починиле мађарске окупационе трупе потпомогнуте делом домаћег становништва мађарске националности. Ова злочиначка акција одвела је у смрт преко 200 Мошоринаца и више хиљада становника Бачке.

Ђачку колонију организовала је и реализовала Црквена општина мошоринска у сарадњи са ОШ „Исидора Секулић”, а уз благослов Његовог преосвештенства епископа бачког господина др Иринеја.

Иако је планирано и најављено да ће на колонији учествовати 20 ученика виших разреда, дочекао нас је жагор око 60 деце од првог до осмог разреда, а промену плана образложио нам је вероучитељ Зоран Пожарев.

- Када смо деци саопштили да ће на колонији учествовати 20 ученика виших разреда, уследиле су молбе и сузе остале деце која су изразила жељу да буду судионици обележавања јубилеја овога трагичног догађаја који не сме да буде заборављен. Радо смо уважили њихове молбе и као резултат тога видите мноштво надахнутих радова о тој трагедији виђених дечјим очима и вођених њиховим срцима - објашњава Пожарев. - Хвала богу да је дошао и тај тренутак да наши мученици Шајкашке и посебно мошорински, којима је ова тема и посвећена, добију нешто што заслужују, а то је помен и вечно сећање. Због тога је након ликовне колоније одраслих уследила и ова дечја колонија да би деца одржала сећање на своје вршњаке који су невини пострадали. Деца лако упијају оно о чему им се говори, а ако о овом погрому не би чули од нас старијих, постоји реална опасност да би тај догађај сматрали неважним и као таквог га заборавили. Ова колонија управо служи да оснажи колективно памћење нашег народа.

Главни покретач свих активности око обележавања 80. годишњице погрома у Мошорину, као и неких других активности у локалној заједници, јесте јереј Бошко Р. Маринков.

- Браћа Белоцић су вршњаци ове деце, они су изведени са часа, убијени и бачени у школски магацин. Тела је након дужег времена пронашао ученик који је у магацин ишао по дрва. Они нису једине дечје жртве. Овде је страдало око 20 деце, међу којима и двомесечна беба Милица Јовановић. Све те невине жртве, деца и одрасли, нису били припадници никаквих војних формација, терористичких јединица нити било чега сличног, а једина њихова „кривица” је што су били православни Срби - каже јереј Маринков. - Наш циљ није да се светимо и враћамо истом мером. Наша мера су Христос и Небеска Србија, као и чување сећање на наше невине жртве.

Дечјој ликовној колонији „Браћа Белоцић” присуствовао је и хроничар Мошорина Гојко Етински. Он је својом камером бележио кадрове са колоније које ће заједно са подацима свих манифестација које су до сада одржане или ће бити одржане до датума обележавања годишњице Погрома у Шајкашкој, уврстити у обимну књигу која је у припреми за издавање.

Текст и фото: С. Диклић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести