У Кикинди појачан возни парк болнице

КИКИНДА: У оквиру акције „Одговор Владе Републике Србије на ковид 19“ и остваривања циљева на очувању здравља, Министарство здравља је Општој болници Кикинда донирало возило за пренос дијализних пацијената.
1
Фото: Град Кикинда

За ову донацију издвојено је 3,6 милиона динара, а намена возила опремљеног са седам седишта је превоз дијализних пацијената, који су једна од најосетљивијих група пацијента. 

Новим возилом је појачан парк кикиндске Опште болнице, који осим два возила за пренос дијализних пацијената располаже и са пет транспортних санитетских возила. Вршилац дужности директора Опште болнице Кикинда др Весна Томин појаснила је да се ради о хроничним болесницима, чији живот зависи од адекватно и ефикасно спроведене дијализе, по одређеном распореду.

- Наша дијализа дневно збрине око 90 пацијената, а то су пацијенти, не само са територије нашег града, већ из ширег терена, из Српске Црње, Аде, Кањиже, Војводе Степе. Ми смо у децембру добили нову реверзну осмозу, која је намењена за трансформацију воде за пиће за дијализне пацијенте и апарате. То нам је један од најзначајнијих подухвата, у прошлој години, обзиром да је претходна осмоза била из 1985. Добили смо нове апарате за дијализу, а могућност да пацијент буде превежен од своје куће до самог места за дијализу и даље, је посебан комодитет и квалитет здравствене заштите, коју ми пружамо овим пацијентима - рекла је Томин. 

Заменица градоначелника Кикинде Дијана Јакшић Киурски каже да сва досадашња и тренутна улагања у подизање квалитета здравствене заштите и обнову здравствене инфраструктуре се одвијају у континуитету.

- Када је реч о сарадњи и симбиози између локалне самоуправе и њене одговорности према здравственој заштити суграђана, мисли се на сарадњу свих установа здравствене заштите, како примарне тако и секундарне, што подразумева Домове здравља и Општу болницу, али и Министарство здравља и ресорни Покраински секретаријат. Искрено се надам да ће такав континуитет сарадње да се настави и даље - закључила је Јакшић Киурски. 

У току су радови на реконструкцији старог дела кикиндске болнице, а из  buyeta града је издвојено 17 милиона динара за израду пројектно-техничке документације за адаптацију и обнову новог дела болнице. Локална самоуправа је фокусирана и на примарну здравствену заштиту, где је приоритет обнова и реконструкција амбуланти. Град настоји да сагледа какве су потребе, а једна од преких потреба је гинеколошка амбуланта.  М. Митровић 

 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести