Свим школама у Бачу потребна темељна обнова

БАЧ: Сва насеља општине Бач имају школе, али је највећи број деце у средишњем насељу општине, следе школе у Вајској, у Бођанима имају наставу до четвртог разреда, док су у Бачком Новом Селу и Плавни школе мале, али опет раде. Ниједна од тих школа у скорије време није реконструисана.
1
Фото: Дневник/Никола Стојановић

- Ове године смо имали реконструкцију крова на спортској хали, што је за нас велика инвестиција. За школе и образовање годишње издвајамо 42 милиона динара, за средњу Пољопривредну школу издвајамо 4,5 милиона, али су од локалне самоуправе добили 60 хектара земље на коришћење и то је једина средња школа на нашој територији. За Предшколску установу из општинске касе иде 62,5 милиона динара – наводи председник општине Бач Стева Панић.

Из скромног општинског буyета за спорт се издваја 11 милиона динара годишње, културу 16,5 милиона, верске заједнице 2,2 милиона, туристичку организацију 9,8 милиона. Локална самоуправа издваја новац и за помоћ незапосленим мајкама у укупном износу од 9,5 милиона динара на годишњем нивоу.

-Можемо и да се похвалимо да наше комунално предузеће има аутобусе којима бесплатно превози ђаке до средњих школа, да ли до Бачке Паланке или ђаке из околних села до наше Пољопривредне школе у Бачу или до Оyака, док се викендом превози и за Нови Сад - каже Панић. -Имамо и стипендије, те награђујемо одличне ђаке.

Општина Бач се као и друге локалне самоуправе укључила у пројекат мера енергетске ефикасности који води Министарство енергетике. Држава је дала пет милиона динара, а исто толико и општина за замену дотрајале столарије, прозора и спољних врата, за шта су се грађани јавljали на конкурс. Међутим биће искоришћено само око шест милиона динара, јер се толико људи пријавило.

Са лекарима је Бач у дефициту, јер је један број лекара отишао у пензију, а млађи лекари одлазе да раде у веће здравствене центре.

-Имамо и наше лекаре који су по завршетку факултета остали да раде у Бачу - каже Панић. -Имамо амбуланте по свим насељеним местима, али тренутно је проблем да имамо мањак лекара, јер онима који су отишли у пензију не налазимо адекватну замену на тржишту рада. Имамо и ковид амбуланту и све време држимо се препорука Министарства здравља. Први талас вакцинације, прву и другу дозу, радили смо у спортској хали, али смо имали и организоване акције по селима. Људи су већ уходани. Кад саберемо оне који су примили прву, другу и трећу дозу дато је око 11.000 вакцина.

М. Стакић

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести