Странци би да слећу на писту код Ечке

ЕЧКА: Према наводима из Регионалног просторног плана АП Војводине за период од 2021. до 2035. године, који је на јавном увиду, аеродром „Ечка”, код Зрењанина, и даље остаје у категорији спортског аеродрома, односно летилишта.
s
Фото: Приватна архива

Цивилни аеродроми општег типа планирани су у Ченеју, код Новог Сада, Вршцу и Суботици. Поменути аеродроми планирани су као „чворишта у регионалном систему ваздушних лука, првенствено за путнички саобраћај (чартер летови), мањих авиокомпанија”. У категорији летилишта је, осим Ечке, и спортски аеродром у Бочару, у општини Нови Бечеј. Према овом документу, реконструкција аеродрома Ечка планирана је након 2025. године.

У Регионалном просторном плану АП Војводине се наводи да само аеродром Вршац има одређене могућности за међународни ваздушни саобраћај. Остала летелишта користе се за спортске и делимично за одређене привредне активности. Аеродрому у Вршцу неопходна су улагања у полетно-слетну стазу, као и у радио-навигациону опрему. Такође, у плану је да мањи аеродроми, између осталог и „Ечка”, буду укључени у мрежу регионалне понуде.

„Савремена кретања у авионском путничком саобраћаја указују да постоји потреба за изградњом мањих аеродрома који могу користити нискобуyетне компаније. Ово би свакако допринело и повећању приступачности одређених региона. Допринело би и развоју туризма. Проблем представља недостатак планске документације за оспособљавање појединих аеродрома, као и недостатак концепта развоја”, пише у овом документу.

Како је „Дневник” писао прошле године, поједини инострани привредници су исказали жељу да користе аеродром „Ечка” за слетање и полетање ваздухоплова, сертификованих за аеродроме ове категорије. У питању су летелице максималне тежине 5.700 килограма, које могу да слећу на травнате полетно-слетне стазе.

Међутим, у овом тренутку аеродром „Ечка” није у могућности да у потпуности изађе у сусрет иностраним инвеститорима, и то због важећих законских прописа који га спутавају да пружа услуге у пуном обиму. Према закону, наиме, привремени гранични прелаз на аеродрому може да буде отворен на период од максимално три месеца годишње. Руководство „Ечке” је овај аеродром углавном отварало у периоду од јуна до октобра. То је недовољно за све операције и одласке и доласке који се сада траже.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести