Стари ткачки занат привукао и младе

КАЊИЖА: У току је курс ткања у Кањижи у организацији Регионалне мреже за образовање одраслих ФЕРХА, уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице АП Војводине.
д
Фото: Dnevnik.rs

Курс је почео крајем октобра и траје до средине децембра, а похађа га 11 полазника који ће проћи 60 часова обуке.

Обука за полазнике је бесплатна, води је инструкторка Елвира Нађ и помаже јој Ерика Балинт. Полазници који су се пријавили и похађају курс ткања уопште нису знали или су врло мало знали о овом старом занату и имали су само мотивацију да савладају вештину ткања.

- Највише је особа средњих година, али има и млађих и томе се заиста радујемо. Као што је и сам занат јединствен, тако према свима морате приступити на јединствен начин и следити њихове кораке - каже инструкторка Елвира Нађ.

На почетку обуке као увод имали су мало теорије да се упознају са технологијом ткања, разбојем, материјалима од којих се тка, народним мотивима, као и шта све може да се направи ткањем. Први радови које су ткали су биле крпаре, а после и са вуненим предивом, јер су могућности за израду разних предмета велике, нарочито у кућној радиности.

Фото: Dnevnik.rs

Поред организовања курса ткања, од средстава остварених на конкурсу Покрајинског секретаријата купљен је један стони и три вертикална разбоја, јер је намера Регионалне мреже ФЕРХА да организује још курсева ткања за које има интересовања.

- Као резултат курса биће направљени и готови производи. Наша велика нада је да на овај начин можемо да помогнемо развоју туризма и локалног предузетништва, јер се ткани производи са разбоја, могу пласирати на тржиште или барем да красе наше домове - указује председник Регионалне мреже ФЕРХА Карољ Шарњаи.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести