Србобран: Прикључак Криваје на ВБК наводњаваће хиљаде хектара

СРБОБРАН: Председник општине Србобран Радивој Дебељачки рекао је да у овој години Србобран очекују велика улагања у пољопривреду и реализација дуго очекиваних пројеката.
s
Фото: Opština Srbobran

Подршка пољопривредним произвођачима, истиче Дебељачки, наставља се кроз бескаматно кредитирање за пољопривредна газдинства.

- Овај вид подршке у претходној години остварен је за око 40 пољопривредних газдинстава. Радује и све већи одзив и реализација разних видова субвенција које наши пољопривредни произвођачи остварују кроз покрајинске и републичке органе, а све је већа заинтересованост, пре свега младих пољопривредника, да се кроз овакав вид подршке повећава и побољшава пољопривредна производња - рекао је Дебељачки. -Ми се трудимо да у том погледу будемо на услузи нашим грађанима и да кроз локалну администрацију омогућимо максималну подршку, како би што више средстава било уложено управо на територији наше локалне самоуправе.

Он додаје да ће добру комуникацију са вишим органима власти усмерити на све већу електрификацију атара, коју су пољопривредни произвођачи нагласили као један од приоритета за даљи развој пре свега повртарства и воћарства. Остварене и започете инвестиције у пољопривреди у претходној години више су него јасни сигнали, напомиње Дебељачки, да општина Србобран у великој мери жели и ради на побољшању услова за развој ове привредне гране.

Фото: Radivoj Debeljački/Opština Srbobran

- У току је реализација уређења атарских путева, где смо у великој мери водили рачуна о пољопривредницима. За претходну и ову годину, Општина Србобран је издвојила укупно 40 милиона динара где је планирано да се уз помоћ струганог асфалта, који се заиста показао као јако добро решење, уреди око 30 километара деоница које су или најфреквентније или су биле у заиста лошем стању- каже Дебељачки. - То се односи и на атарске путеве који воде до викенд зона или на поједним местима где се наши суграђани баве повртарством и воћарством, уз, наравно, најважније деонице које се раде или ће се у наредним месецима радити, а важне су пре свега за наше ратаре.

Највећа инвестиција односи се на могућност наводњавања што произилази из пројекта спајања Великог бачког канала и реке Криваје. Са свим обухваћеним пројектима, за развој пољопривреде, биће уложено готово пола милијарде динара, истиче председник србобранске општине.


Изградња ветропарка?

Општини Србобран јавило се неколико потенцијалних инвеститора који су показали заинтересиваност за изградњу ветрењача на овој територији.

- Општина Србобран има можда и најплоднију земљу у Европи, па ће пресудну улогу у доношењу одлуке о могућој реализацији овог пројекта имати пољопривредници, али и сви остали грађани општине Србобран, јер је наша жеља да кроз потпуно транспарентан процес дођемо до најбољег могућег решења, прихватљивог за све – каже Радивој Дебељачки и указује да ни у ком случају пољопривредна делатност не сме бити угрожена.


Кад је реч о спајању Великог бачког канала и Криваје, јавна набавка је завршена, сви технички услови испуњени и ЈВП „Воде Војводине” као партнер на пројекту, изабрао је и уговорио сарадњу са извођачем радова.

- Већ на пролеће очекујемо почетак радова на стварању акумулације укупне дужине  12 километара, која треба да наводњава 6.000 хектара обрадиве површине. На Великом бачком каналу је предвиђена изградња црпне станице која кроз потисни вод омогућује пумпање воде у Кривају и, наравно, доприноси вишем водостају у самом кориту реке- појашњава Дебељачки. -Предвиђена је изградња и бране која је неопходна како би се регулисао ниво воде. Вредност радова је више од 400 милиона динара а целокупан износ обезбедиле су „Воде Војводине“, што је, примера ради, готово половина нашег планираног буџета за ову годину.

Фото: Atarski put od struganog asfalta/Opština Srbobran

Због тога су за уређење реке Криваје, које подразумева измуљење, кошење вегетације и друге радове, наводи Дебељачки, заједно са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, „Водама Војводине“ и ВД „Бачка“, у претходној години издвојили око 25 милиона динара. Исто ће наставити да раде и даље, јер тиме поспешују пољопривредне потенцијале и позитивно утичу на животну средину.

М. Стакић

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести