Сетва пшенице на бачкопаланачким ораницама: Временски услови утичу на темпо рада

БАЧКА ПАЛАНКА: Препоручени, оптимални рок за сетву пшенице између 10. и 20. октобра испоштовали су и бачкопаланачки пољопривредници.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Како каже председник Удружења пољопривредника општине Бачка Паланка Мирослав Ивић, и време иде на руку пољопривредницима, јер је киша стала прошле седмице, па се и земља мало просушила, те су многи искористили и тај услов да крену са сетвом.

Оно што увек изазива полемику јесте питање сејања семена „са тавана” или декларисаног семена. Стручњаци сугеришу употребу декларисаног семена које, између осталог, даје бољи принос и квалитет. Многи пољопривредници се слажу са овом тврдњом, и потврђују да је декларисано семе далеко боље, али поједини истичу и да је проблем велика разлика у цени.

Треба споменути и да док велики број пољопривредника са територије бачкопаланачке општине започиње сетву пшенице, мали број њих завршава жетву соје.

- Временски услови су се променили, па је неким људима остало да заврше и са сојом – објашњава Мирослав Ивић. – Дуг период је било доста лепо време, али су у међувремену почеле кише и хладно време, тако да је појединима остао веома мали проценат непокошене соје. Што се тиче бербе кукуруза, око 30, 40 посто је завршено, док се већи део, тј., више од половине, још чека. Проблем је у времену које се мења.

Наш саговорник додаје да су приноси на овој територији између шест и седам тона кукуруза по јутру, и то је просек, док има и понеки случај где је принос већи. Овдашњи пољопривредници су имали среће што се тиче кише ове године, али је било битно и користити праву агротехнику.        

Т. Пачић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести