Шести Бечеј фолк фест: „Ђидо” броји четири деценије

БЕЧЕЈ: Шести по реду Међународни фестивал фолклора „Бечеј фолк фест“, од 13. до 16. августа, биће у знаку обележавања вредног јубилеја -  четири деценије постојања и изузетно успешног рада Културно - уметничког друштва „Ђидо“. Истина, јубилеј је требало лане обележити, али епидемиолошка ситуација то није дозволила, а фестивал је одржан онлајн.
e
Фото: Youtube Printscreen

- Због још увек нестабилне епидемиолошке ситуације у свету, ове године ће бити мањи број иностраних ансамбала. Долази национални ансамбл Египта, гости из Северне Македоније и Украјине, али ће бити више домаћих извођача. Долази ансамбл за Косова и Метохије, тачније села Пасјане код Гњилана, а Бечејцима ће се представити ансамбли из Новог Сада, Ниша, Смедерева, Чачка и Шида, као и овдашњи МКД „Петефи Шандор“.

- Првог фестивалског дана наступиће гости из Египта, Украјине и, наравно, наш ансамбл. Сутрадан ће на сцени бити Египћани, Нишлије, Чачани и ми, трећег стижу гости из Северне Македоније, наши пријатељи из Пасјана, Новог Сада и Шида, а наступиће и МКД „Петефи Шандор“ и наш ансамбл. Најзад, последњег фестивалског дана све се завршава наступом Македонаца, ансамбла из Пасјана, Смедерева и нас - рекао нам је уметнички руководилац КУД „Ђидо“ Горан Думановић, који има и лични јубилеј, јер обележава три и по деценије фолклорног рада.

Бина ће бити постављена на централном градском тргу испред Српске православне цркве, концерти почињу од 20 сати. Пре тога биће свакодневни дефиле учесника, који креће од споменика на почетку Зеленог корзоа, Зеленом улицом до „Погаче“. Ваља додати да ће бити постављена и изложба народних ношњи из фундуса домаћина обогаћена експонатима пријатељских друштава, како би гости из иностранства, али и сви који буду пратили фестивалска дешавања, видели коликим етно богатством располаже наша земља.  

В. Јанков

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести