Сарадња Бача, Паланке и Петровца: Одрживи развој три бачке општине

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: У седишту Општине Бачки Петровац свечано је потписан Меморандум о међуопштинској сарадњи у области одрживог развоја три општине - Бач, Бачки Петровац и Бачка Паланка у оквиру формирања Локалне акционе групе „Равница Бачке“.
1
Фото: Локална акциона група зваће се „Равница Бачке”

Потписе на документ су ставили председници општина Борислав Антонић за Бач, Срђан Симић за Бачки Петровац, а у име Бачке Паланке Зоран Јовичин. Потписивању су присуствовали чланови Тима за формирање ЛАГ-а.

Локална акциона група представља локална приватна, јавна, цивилна, развојна партнерства овлашћена да имплементирају локалне развојне стратегије финансиране под ЛИДЕР осовином Европског пољопривредног фонда за рурални развој (ЕАФРД - Еуропеан Агрицултурал фунд фор рурал девелопмент ). ЛИДЕР се у оквиру новог програма руралног развоја ЕУ 2014 – 2020 ослања на приоритете у социјалној укључености, смањењу сиромаштва и економском развоју у руралним подручјима.

Иницијатива за формирање Локалне акционе групе покренута је од стране све три општине и до сада је одржано неколико састанака, где су били присутни представници цивилног, јавног и приватног сектора. На састанцима се договарало о називу ЛАГ-а, седишту, његовом функционисању и начину на који општина може да пружи подршку. Следећи корак је одржавање оснивачке Скупштине.

За потребе оснивања удружења , потребно је да оснивачи буду из сваке општине по један представник из цивилног приватног и јавног сектора. Испред Општине Бачки Петровац за сада оснивању ЛАГ-а приступили су Удружење пчелара, Музеј војвођанских Словака и СЗР Огласник-пољопривредни огласник.

В. Х.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести