Родитељи у Куману се петицијама боре за вртић

КУМАНЕ: Након што су пре нешто више од месец дана предали петицију председнику општине Нови Бечеј Саши Максимовићу, мештани Кумана су урадили и анкету како би доказали да у селу има довољно малишана који би похађали вртић.
vrtic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

– Након што смо предали званичну петицију, на коју још нисмо добили одговор, анкетирали смо мештане да видимо да ли има довољно деце за отварање вртића у селу. На нашем списку има 150 малишана различитог узраста који би могли да похађају вртић. Мислим да је ово сасвим довољно да се крене у реализацију – прича Биљана Стојанов, која се и највише ангажовала поводом ове иницијативе.

Она додаје да су попуњену анкету предали на писарници Општинске управе и директору Предшколске установе „Пава Сударски“ у Новом Бечеју. Кумане, иначе, нема вртић. Постоји обавезан предшколски програм који се одвија у просторији при основној школи.

Кумане има само обавезну предшколску групу при школи и 150-оро деце која би могла ићи у вртић

– Мислим да Кумане, као село у којем има све више деце, заслужује да добије наменски објекат за малишане од јасленог узраста, па све до предшколаца. У центру села постоји земљиште на ком би се објекат могао изградити. Сада је на власти да уради свој део. Представници власти су у разговорима били прилично наклоњени идеји да и Кумане добије вртић – каже Стојанов.

Постоји стереотип да у селу нема потребе за вртићем, јер малишане увек има ко да причува.

– Млади људи, који би могли да се запосле и зарађују, принуђени су да остају код куће да чувају децу. Таквих случајева у Куману је много. Посао најчешће остављају маме, али има и очева који чувају децу док су мајке на послу. Вртић није само чување деце, то је и социјализација и дружење, и сигурна сам да је то потребно и малишанима на селу једнако као и њиховим вршњацима у граду. Ми смо анкетом показали да има деце заинтересоване за похађање вртића. Сада је на општинској управи да уради свој део посла – истиче Биљана Стојанов.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести