Родитељи 100 новорођених Сомбораца добили дечија ауто-седишта

СОМБОР: Захваљујући активностима локалног Савета за безбедност у саобраћају, родитељи беба рођених прошле и првом делу ове године добили 100 аутоседишта за бебе, а подела се обавила у Великој Сали здања Скупштине града.
ф
Фото: Град Сомбор

Ово је само једна у низу активности овог савета, захваљујући којем је у протеклих неколико година подељено укупно 575 оваквих атестираних и сигурних седишта за најмлађе Сомборце и Сомборке.

Према речима градоначелника Антониа Ратковића, који је и пре именовања на садашњу функцију био и на челу Савета за безбедност саобраћаја, апосолутни приоритет рада овог тела је безбедност најмлађих учесника у саобраћају, деце и младих, као и бициклиста,.

- Мада смо поделили првих 100 седишта, већ колико сутра ће бити расписан нови јавни позив родитељима наших додатних 100 новорођених суграђана рођених током 2020. и 2021. године, како би и они били у прилици да се безбедно превозе аутомобилима, а у складу са устаљеном праксом током следећег месеца и јуна очекујемо расписивање јавног позива родитељима да аплицирају на акцију поделе седишта за бициклове – најавио је Ратковић, прецизирајући да је за овај контигент од 100 дечијих аутоседишта, као и беби седишта за бициклове опредељено по један милион динара – Ова средства се не издвајају из градског буyета, дакле то не представља терет за све пореске обвезнике, већ су средства обезбеђена из наплата мандатних казни несавесним возачима моторних возила

Према Ратковићевим речима, већ је устаљена пракса набавке и поделе светлоодбојних прслука намењених деци у свим градским и вртићима у насељеним местима, односно селима сомборског градског подручја.


Сваке године једна нова бициклистичка стаза

Градонаћелник Сомбора Антонио Ратковић каже да је договор, којег се за сада успешно држе, да се сваке године испројектује и изгради по једна нова бициклистичка стаза у граду.

- Тако очекујемо да се већ ове године почне са реализацијом изградње бициклистичке стазе на Стапарском путу, од Венца Степе Степановића, до раскрснице са Првомајским булеваром- каже Ратковић.


- Вртиће смо опремили и са такозваним саобраћајним теписима, својеврсним имитацијама саобраћајних раскрсница, уз помоћ којих васпитачи наше Предшколске установе „Вера Гуцуња“ лакше едукују децу о важности познавања основних саобраћајних прописа и о томе како да се безбедно укључе у саобраћај као његови најугроженији учесници, за шта просветним радницима дугујемо велику захвалност – појашњава Ратковић.

Савет за безбедност у саобраћају је, поред деце предшколског узраста, до сад водио и рачуна о најмлађим основношколцима, па су тако ђаци-прваци редовно добијали на почетку сваке школске године и светлоодбојне торбе, као и едукативне пубиликације „Прварице“ у којима су се такође могли упознати са опасностима које их вребају у саобраћају, као и са правилима која треба да поштују не би ли опасности успешно избегли.

- Један од сегмената који је усмерен на повећање безбедности деце у саобраћају су свакако и програми обележавања околине школа и вртића, па смо прошле године пешачким семафором обезбедили непосредну околину Основне школе „Киш Ференц“ у Телечкој, док су основне школе и њима блиски вртићи у Бездану, Станишићу и Риђици обезбеђени лежећим полицајцима и одговарајућом сигнализацијом – напомиње Ратковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести