Први новац из ИПАРД-а директно пољопривредницима

РУМА: Драгиша Ковачевић из села Стејановци код Руме први је пољопривредни произвођач коме је министар Бранислав Недимовић  симболично уручио решење о исплати средстава из ИПАРД програма ЕУ за набавку машине за брање вишње и шљиве.
д
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

Министар пољопривреде потврдио је да ће одмах бити исплаћена средства за још седам пољоприведника и то за набавку опреме.

Недимовић је новинарима, након што је са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем уручио чек Ковачевићу на износ нешто већи од три милиона динара, рекао да ће ове године бити четири позива за ИПАРД у укупном износу од 80 милиона евра намењених српским пољопривредницима за набавку машина, трактора, изградњу објеката и њихово опремање неопходном технолошком опремом.

- Ово су прве европске паре које српски пољопривредници, грађани, добијају на руке. До сада је то ишло преко институција у инфраструктуру, али ово је сада нешто што може да се види - рекао је Недимовић на газдинству Ковачевића, где је постављена машина српске производње за брање вишања и шљива коју је Драгиша Ковачевић купио за око 49.000 евра.


Има разлога за сложену процедуру

Овом приликом најављено је да ће Сем Фабрици ускоро обићи и газдинство које је добило средства из ИПАРД-а за набавку трактора, а са премијерком Аном Брнабић и Лабораторију за контролу квалитета млека. Фабрици је рекао да укупан износ бесповратних средстава која српским пољопривредницима даје ЕУ износи 175 милиона евра, те да је тај новац намењен за 60 одсто укупних инвестиција у машине и тракторе. Осталих 40 одсто, каже Фабрици, пољопривредници ће обезбедити сами, тако да ће, наводи, укупна инвестиција на крају ИПАРД програма бити 400 милиона евра.

ИПАРД је, истиче, веома важан пројекат за целу Србију и пољопривреднике, те их позвао да се пријављују на конкурсе.

- Процедура можда јесте сложена, али ЕУ жели да буде сигурна да се са постојећим процедурама обезбеди транспарентност и да новац заиста стигне ономе коме је и намењен - објасно је Фабрици.


Министар је рекао да ће од тих средстава Ковачевићу, који има засаде на шест хектара и планира проширење производње на 20 хектара, из ИПАРД програма бити враћено 60 одсто вредности инвестиције. Захвалио је Сему Фабрицију, министарствима за европске интеграције и финансије на тимском раду, који је омогућио да се у кратком року реше проблеми који су мучили Србију последњи шест до седам година.

- Ово је само показатељ да заједно када се удружимо са европским колегама можемо да направимо велику корист за српску пољопривреду – рекао је Недимовић и додао да 70 одсто пољопривредних и прехрамбених производа Србија извози на простор ЕУ, која је њен најважнији трговински партнер.

Са унапређем производње и улагањем у опрему и машине, вели министар, долази до уштеда које омогућавају даље инвестиције. Навео је да се у почетку причало да ће ИПАРД средства бити привилегија само за оне са 100, 200 или 500 хектара пољопривредног земљишта.

- Ево слике и прилике. Ковачевић је конкурисао са средства.. Није ово 1976. да на А4 напишеш руком три реченице, па ти неко да новац и никад те више ништа не контролише – сликовито је појаснио Недимовић додајући да је за воћарство неопходно обезбедити наводњавање, а да се набавком нових машина омогућава и проширење засада.

- Неко ће рећи да машине сада мењају људе, али добродошли у 21. век - рекао је Недимовић.

Како је истакнуто, Драгиша Ковачевић ће новом машином повећати производне капацитете и конкурентност и смањити време проведено у раду. Управо су то основни циљеви ИПАРД програма, чија средства су намењена директно пољопривредницима. Ковачевић је навео да је у јануару прошле године аплицирао за средства из ИПАРД-а како би набавио машину за брање облачинске вишње коју је засадио на шест хектара.


Ко није добио, може поново да аплицира

До сада је издато и 155 решења за набавку трактора, која су уручена пре два дана, од укупно 384 захтева. Министар Недимовић је поручио да сви који у овом конкурсном циклусу нису успели да добију средства, могу поново да аплицирају, јер је обезбеђено довољно новца у 2019. за набавку нових трактора.

- Прошле године је укупно, са оним што је дала држава и из ИПАРД програма набављено 2.500 трактора у Србији -  каже Недимовић и додаје да је до сада било 84 захтева за набавку машина, те да очекује да ће их у 2019. бити много више.

Додао је да има и више од 150 захтева који се односе на објекте и прераду.


- Процедура уопште није тешка, имао сам пет контрола током годину дана, без претераних захтева. Људи причају да је то захтевно, али свакоме бих препоручио, ако има могућности да аплицира јер се ради о значајним средствима - казао је Ковачевић и додао да нова машина замењује велики број радника, па тако очекује мање трошкове производње.

Председник општине Рума Слађан Манчић рекао је да ИПАРД програм није недостижан, већ да је он реалност и да је доступан пољопривредницима који на тај начин могу да унпареде производњу. Он је додао да је Срем пољопривредни крај погодан за воћарство и подизање нових засада, те да је у румској општини велики број људи у процесу подношења апликација.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести