Приватници омогућили да људи живе и раде у Бачу

БАЧ: О проблемима Бачана, како оним малим, тако и већим, ту је да све саслуша председник општине Стева Панић и ако може да помогне да се појединачни проблеми реше. У последњих годину дана нису имали посете инвеститора, на шта је  сигурно утицала и пандемија.
1
Фото: Дневник/Р. Хаџић

- Боримо се за општину Бач, иако је мала и спада у неразвијене, односно трећу категорију по развијености, иако по попису стоји да општина броји око 14.000 становника, реално стање је да нас нема ни 10.000. Велике су миграције - напомиње Панић.

Бач има неколико већих приватника којима се може похвалити као што је „Здраво органик” из Селенче, који се баве производњом сокова, и већином су оријентисани на извоз, затим имају инвеститора из Немачке, који се баве производњом сензора, две веће фирме баве се производњом палета.

- Имамо фирму која се бави производњом брикета у Бођанима, која у сезони запошљава око 50 људи, ту имамо и значајан број пољопривредника, који су откупили некадашњи гигант „Агробачку”. Ту су опет задруге које запошљавају од пет до 15 људи и то је неки потенцијал. Важне су нам и земљорадничке задруге „Задругар” и „Низине”, које запошљавају највећи број људи. Прва поменута има педесетак запослених - наводи председник општине Бач.


Државне земље све мање

Бач има проблем с процесом реституције и враћања земље бившим власницима.

- Ако неке суседне општине немају државне земље за реституцију, онда пребацују на територију наше општине, тако да се наша државна земља коју издајемо у закуп смањује из године у годину. Тренутно наша општина издаје мање од 5.000 хектара, а имали смо близу 7.000 хектара. И цифра се смањује. Реституцијом све друге општине попуњавају своје капацитете, а општина Бач у односу на неке друге општине дефинитивно има више земље - каже председник општине Бач Стева Панић.


У периоду транзиције Бач је много изгубио, када су комбинати попут текстилног или шећеране били угашени, а запошљавали су велики број људи. Било је и успешних приватизација.

- „Арма” је приватизована и за разлику од „Славије” и Шећеране, под вођством садашњег директора, односно породице Јовешић, успели су да преброде кризу и они данас запошљавају људе са територије наше, али и других општина- каже Панић. - Имали смо и примере приватизација, који нису успели да задрже своје раднике. Имамо и фирму „Слован” из Селенче, која запошљава велики број људи.

Све оно што је било тешко претходних неколико деценија, наводи Панић, и када је државни сектор био на коленима, приватни сектор је вукао. У приватну иницијативу се и данас уздају. Роберт Чобан је рођени Бачанин и, према речима председника општине, прави локалпатриота.

- Чобан је активан у промоцији Бача и бачке културе, то без даљег, јер Бач је његово родно место. Приватници који воде „Задругар”, „Низине”, „Слован”, веома су нам вредни. За мене је сваки приватник који је остао у Бачу и који је свој капитал уложио овде и запослио бар једног човека, то је локал патриота, јер је и у најтежим временима успео да сачува Бач и људе -каже Стева Панић. - Можда то није за неког велики број запослених људи, али много вреди с обзиром на чињеницу да смо мала општина и да сви ти приватници који су успели да одрже свој бизнис и свој капитал оставили овде на територији општине, уложили своје знање и свој живот, своје породице укључили, запослили друге људе и омогућили да људи раде и наставе да живе на територији општине Бач.

Прошле године због коронавируса Општина Бач није давала помоћ пољопривредним газдинствима, али је ове године помогла пољопривреднике  субвенцијама у укупном износу од 13 милиона динара.

Вредан потенцијал општине је близина Дунава. Некад је много значила скела која је возила преко за Вуковар, па се у општини надају да ће можда поново да заживи. Највећи потенцијал су ипак људи који у општини живе, раде и доприносе свако у својој области, сматра Панић.

        М. Стакић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести