Прекогранична сарадња Кикинде и румунског Жомбоља

КИКИНДА: Завршени су радови на партерном уређењу простора између Старог језера и Спортског центра „Језеро“ који су покренути у склопу пројекта прекограничне сарадње „Рехабилитација екосистема и очување природних добара у Жомбољу и Кикинди”, скраћеног назива  „Еколакес“.  Кикинђани пројекат реализују са локалном самоуправом братског града Жомбоља (Румунија) у оквиру Интерег ИПА програма Румунија - Србија. 
1
Фото: Град Кикинда

Основни циљеви пројекта јесу унапређење квалитета животне средине у пограничној области и подизање еколошке свести грађана. Носеће активности подразумевају уређење појединих локација у Жомбољу и Кикинди, као и информативно- образовну кампању за различите узрасне групе. 

Овим улагањем створен је нови парковски простор за одмор и рекреацију, јер је друга страна ободног канала на Старом језеру уређена и доступна свим посетиоцима. Градоначелник Кикинде Никола Лукач је приликом обиласка Старог језера на завршетку радова изјавио да је успешно реализован још пројекат из ИПА програма са Жомбољом. 

- Мени је срце пуно када видим овако лепо уређен простор. Ту се види јасна воља и опредељеност да желимо лепшу, бољу и зеленију Кикинду. Изграђене су пешачке стазе, дужине око 700 метара, постављен урбани мобилијар, клупе, канте за отпатке, чесма. Радови су подразумевали и озелењавање читавог простора, укупно 34 врсте лишћарског и четинарског дрвећа и жбуња, уз садњу травњака, изградњу система јавног осветљења, са 50 нових стубних светиљки, као и формирање насипа-брда за санкање и клизање. Овде се сигурно нећемо зауставити - рекао је Лукач, најављујући да следи наставак сређивања Старог језера, за потребе рекреативаца, али и свих који воле да бораве на овом простору. 

Пројекат „Еколакес“ који су реализовали Кикинда и Жомбољ вредан је готово 800.000 евра и суфинансиран је средствима Европске уније са нешто више од 650.000 евра. Део пројекта који је одобрен за Град Кикинду износи 413.000 евра, од чега је из ЕУ финансирано 85 посто, док је преостали део обезбеђен из градске касе.

Члан Градског већа задужен за привреду и инвестиције Саша Танацков додао је да поред улагања пројекат предвиђа организацију радионица и кампова за кикиндске и жомбољске основце, а реализација ових активности зависиће од епидемиолошке ситуације.

- Пројекат предвиђа поставку пет аератора и израду студије о подизању квалитета воде у Старом језеру и ободним каналима, што подразумева анализу квалитета воде, идентификацију свих извора загађења, геоморфолошке анализе, предлог административних и техничких мера, односно инвестиција за трајно унапређење квалитета воде. У току је израда студије, која треба да покаже, шта је неопходно како бисмо добили што бољи квалитзет воде и како би знали, ко су потенцијални загађивачи воде, који утичу на то да ово еколошко благо Кикинде не буде на оном нивоу, на који желимо да буде - нагласио је Танацков. 

М. Митровић 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести