Пре 75 година слобода стигла у Шид

ШИД: Свечаности у знак сећања на 6. децембар 1944. године, дан када је ослобођен Шид у Другом светском рату, започеле су данас полагањем венаца на Споменик палим борцима, лоциран на православном гробљу и поменом страдалима, жртвама фашизма у Шиду и околини.
s
Фото: Pomen stradalima kraj spomenika na pravoslavnom groblju

Како је устаљено, одржана је свечана седница Скупштине општине у Сали Културно образовног центра, и у присуству бројних гостију уручене су Шестодецембарске награде, највиша општинска признања. Овогодишњи лауреат је песник и књижевник Слободан Цвјетковић, а плакете су припале нишкој фирми „Интеграли инжењеринг” која обавља асфалтирање шидских улица и Секретаријату за омладину и спорт.

Како је слобода стигла у Шид пре 75 година забележио је шидски историчар, директор овдашње Гимназије и велики педагог Сима Томовић у својој монографији Шида. Прва пролетерска бригада и 11 Ударна дивизија стигле су 5. децембра 1944. године пред сам Шид. Гониле су фашисте од Београда и у преподневним сатима 6. децембра, непријатељи су напустили Шид, повлачећи се према Товарнику, а у послеподневним сатима Шид је био аветињски град тишине. Ту тишину разбиле су гранате руских каћуша које су грувале из правца Гибарца, а сат касније ушле су у град и партизанске јединице, којима је одушевљени народ клицао.

Шид је славио што се коначно завршио тај мученички период усташке окупације и прогона Срба, Јевреја и Рома из Шида. Међутим, то није био крај страдања, јер 17. јануара 1945. године непријатељ је са својим јединицама поново ушао у Шид, у намери да поврати контролу над тим подручјем и Сремском Митровицом. Дошло је до огорчене борбе прса у прса, након које је формирана друга борбена линија која се простирала од Адашеваца преко Шида, Беркасова, Бапске и Шаренграда све до Дунава. Друга окупација Шида трајала је само три дана, а народ овог краја није заборавио жртве фашистичких злочина.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести