Празне куће воду не троше

ШИД: Јавна комунална предузећа „Водовод”, „Стандард” и „Завод за урбанизам” добила су сагласност шидске Скупштине за предложене програме овогодишњих радова,

од одржавања до инвестиција. Директор ЈКП „Водовод” Марко Бајић, за „Дневник” истиче податак да је годишња производња воде у овом предузећу опала, а разлог томе је да у општини Шид има све више празних кућа.

- Пре десет година производили смо 230.000 кубика воде, а данас 180.000, што у редовном раду водовода прави проблем код одржавања водоводне мреже – истиче Бајић. – Кад су у питању инвестиције у водоводе фрушкогорских села, проблем је у томе што наша фирма никад није могла да уђе у јавне набавке и преузме на себе водоводне мреже. Ове године, захваљујући реаговању председника општине, ми смо добили послове везане за водовод у Соту, а потом Привиној Глави и Бикић Долу. Иако смо регистровани за такве послове први пут ове године смо их добили.

Новост, коју најављује директор Бајић је увођење хлорогена за три села - Вишњићево, Моровић и Јамену. Та села су била у поплавама, па вода има неке хемијске примесе које ће бити отклоњене хлорогеном, што ће учинити да та вода буде безбедна за пиће. Тај посао биће завршен до краја априла.
- Поставићемо и нове мераче протока воде, и тад ћемо имати јасну слику колико нам воде стиже до пумпе, док се то досад радило на бази несигурних процена. Регулатор фреквенције може сачекати замену до идуће године – вели Марко Бајић. - Сами ћемо изградити два продужетка водоводне мреже у две улице и још једне у дужини до 400 метара, јер су ту направљене три-четири нове куће којима је потребно довући воду.

Шидски „Водовод” има 83 стално запослена радника и 10 под уговором, а ускоро ће према најавама Бајића запослити још три радника за потребе прихватних центара за мигранте.

       Д. Савичин

 

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести