Понтонски мост између Орловата и Томашевца био би привремено решење

ТОМАШЕВАЦ, ОРЛОВАТ: Након што је „Дневник“ објавио вест да је Јавно предузеће „Путеви Србије“ на мосту преко Тамиша, на путу између Орловата и Томашевца, поставило бетонске баријере, како би спречило даље одвијање друмског саобраћаја преко њега, овај мост обишао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима. Подсетимо, друмско – железнички мост, који датира из 1880. године, у изузетно је лошем стању, а званично је затворен за аутомобиле и друга возила од прошле године.
1
Фото: Град Зрењанин

Возачи су га, међутим, и даље прелазили на сопствену одговорност. Сада, када су постављене и физичке баријере, житељи Орловата и Томашевца су приморани да користе алтернативни пут.

- Мештани Томашевца морају да путују до Орловата обилазним путем дугим више од 40 километара. Алтернативни летњи пут, који води од Орловата ка Ботошу и Томашевцу, није адекватан за коришћење у зимском периоду. Посебан проблем ће бити уколико порасте водостај Тамиша, када се неминовно догађа да се прилаз Томашевцу код бране поплави и следи затварање саобраћаја и на тој локацији – изјавио је градоначелник Симо Салапура.

Он је истакао и да мештани Орловата сада до најближе бензинске пумпе морају да путују више до 20 километара, уместо четири, колико је било преко моста на Тамишу.

- Састао сам се са мештанима села, јер ми је било важно да чујем мишљење и сугестије људи који живе овде. На основу тога, као и на основу мишљења струке, решаваћемо вишедеценијски проблем. Тражимо најбоље решење, које ће искључиво бити у интересу становништва које овде живи - поручио је Салапура.

Овим поводом огласила се и Месна заједница Томашевац, у којој кажу да их је градоначелник обавестио да су при крају активности на обезбеђивању законских услова за израду пројектно-техничке документације за изградњу новог моста за друмски саобраћај у непосредној близини старог.

„У међувремену ће, у најкраћем року, бити постављен понтонски мост поред старог, уколико инжењери Војске Србије утврде да је његово постављање могуће. Због тога је, у току разговора, обављено додатно снимање терена дроном. То решење коришћено је и у општини Сечањ, за време изградње моста на њиховом делу тока Тамиша, па се очекује да ће и код нас моћи да се примени“, кажу у МЗ Томашевац.

Постоји и опција асфалтирања пет километара атарског пута између Орловата и Ботоша. Међутим, то је посао који Град Зрењанин, без помоћи републичких органа, у овом тренутку не може самостално да финансира.

„На наше питање можемо ли да говоримо о неким роковима, градоначелник је одговорио да то у овом тренутку не може са сигурношћу да нам каже, али да у случају постављања понтонског моста завршетак монтаже можемо да очекујемо за неколико недеља. Заједнички утисак представника месних заједница је да Градска управа озбиљно ради на томе да се ова ситуација што пре реши, као и да је градоначелник у потпуности у материји и да је посвећен томе да се функционисање наша два села колико - толико што пре доведе у нормалу“, наводи се у саопштењу МЗ Томашевац.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести