Покреће се иницијатива да се обнови синагога у Апатину

АПАТИН: У сваком већем месту на подручју Војводине, јеврејска заједница је временом и у складу са могућностима подизала храм намењен за верске и друге потребе својих припадника, па их је чак 76 било уочи Другог светског рата.
2
Фото: Туристичка организација Апатина

Многе синагоге су се нашле на удару нацистичке силе, као симболи постојања и опстанка Јевреја, неке је урушио накнадно зуб времена. Од свих преостале су само синагоге у Новом Саду, Суботици и Апатину. Прве две су обновљене, као вредна историјска, културна и архитектонска баштина и користе се за различите културне намене, пре свега концерте, због изванредне акустике.

Апатинска синагога није ни велика ни импозантна као новосадска и суботичка, али је историјски значајно здање из 19 века које подсећа на постојање јеврејске заједнице у овом крају. Како је ових дана рекла председница општине Апатин Дубравка Кораћ, локална самоуправа намерава да покрене поступак обнове здања синагоге у Апатину.

Иницијатива за обнову синагоге у Апатину представљена је у Јеврејском културном центру у Београду на скупу поводом обележавања 130 година од рођења композитора Пала Абрахама. Рођени Апатинац, пијаниста, прославио се 30-их година прошлог века као стваралац популарне филмске и оперетске музике.

- Локална самоуправа посвећена је очувању мултикултуралног наслеђа Апатина, а веома важан аспект тог наслеђа је реконструкција синагоге и наша жеља да јој се удахне нови живот, као месту културе и историјског сећања - рекла је Дубравка Кораћ и изнела процену да је за откуп и грађевинску реконструкцију потребно око 200.000 евра, а да ће средства бити прикупљана путем донација.

У Апатину је и изузетно вредан „стенвеј“ клавир из 1912. године, који је некада био у власништву композитора Абрахама, па је идеја да се овај инструмент такође рестаурира и смести у простор синагоге.

Присутне је укључењем из Шпаније поздравио и познати пијаниста Иштван Секељ, иначе потомак Пала Абрахама, који је подржао иницијативу за обнову синагоге. Догађај је завршен извођењем најпознатијих арија из оперета Пала Абрахама и отварањем изложбе о јеврејском наслеђу Апатина, која ће наредних дана бити изложена у галерији Јеврејског културног центра. Филм о животу композитора, приказан је јуче и у Апатину.     

В. Х.

Фото: Туристичка организација Апатина

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести