По оброк у народну кухињу долази стотинак деце

ЗРЕЊАНИН: Народна кухиња у Зрењанину је за кориснике услуга последњих дана старе године обезбедила топле оброке, а затим је поделила и пакете намирница за дане новогодишњих празника. Од данас кухиња ће поново делити топле оброке.
1
Фото: Dnevnik.rs

– Имамо 262 корисника сваког радног дана. Град Зрењанин обезбеђује средства за реализацију овог програма, односно за свакодневну припрему 262 кувана оброка, али и за набавку 262 пакета конзервиране хране у дане викенда, као и за набавку 340 породичних пакета хране – каже секретарка Црвеног крста Зрењанин Александра Танасијевић.

Она напомиње да је током 2020. године Црвени крст Зрењанин улагао максималне напоре да одговори на све израженије потребе социјално најосетљивијих категорија становништва.

– Највидљивији програм за ублажавање сиромаштва је управо програм Народна кухиња. Њега у Зрењанину партнерски реализују Град Зрењанин, Центар за социјални рад и Црвени крст, у континуитету, почев од 2009. године. Центар за социјални рад утврђује право на коришћење топлог оброка или месечних пакета хране – истиче Танасијевић.

Црвени крст Зрењанин обавља, не само дистрибуцију топлих оброка и недељних пакета хране, већ и месечних пакета намирница. Од тога, њих 110 се дели у граду, а 230 у насељеним местима. Међу корисницима топлог оброка су и 93 детета узраста до 14 година.

Колико је овај пројекат важан говори и чињеница да је у години на измаку на дистрибутивном пункту у Црвеном крсту Зрењанин подељено 57.000 топлих оброка. Важно је подсетити и да је у време ванредног стања, од 15. марта до 30. априла, Црвени крст Зрењанин директним ангажовањем помогао 2159 домаћинстава, и то 480 у марту и 1679 у априлу. Помоћ је доспела до укупно 3712 корисника.

– Извршавајући ове активности, наши активисти прешли су 3.564 километара, а евидентирано је 9.840 волонтерских сати. Осим појединцима, Црвени крст је упутио помоћ и у четири институције и пет удружења – напомиње наша саговорница.

У последњим данима прошле године, у акцији „Један пакетић, много љубави“, прикупљен је и значајан број новогодишњих пакетића.

– Заслуге за успех ове акције имају и наши суграђани који су се одазвали позивима за учешће. Захваљујући томе, корисници Црвеног крста на које смо посебно осетљиви, деца у стању социјалне потребе а пре свега деца корисници Народне кухиње, добила су новогодишње пакетиће. Све уз жељу да им наредна година буде срећна и протекне у здрављу, и уз молбу да вредно уче и раде на себи  – каже Танасијевић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести