Пчеларска фарма „Мими и Ивана” у Лазареву: Понудили мед са воћем, зачинским и лековитим биљем

ЛАЗАРЕВО: Несвакидашња је фарма Крстића у Лазареву, селу надомак Зрењанина. То је пчеларска фарма „Мими и Ивана”, коју воде супружници Мирослав и Ивана Крстић.
pcelarska-farma-mimi-i-ivana-
Фото: Ивана и Мирослав Крстић, фото: Приватна архива

Ивана има 36, а Мирослав 38 година, и родитељи су троје деце - два сина и девојчице. Између обавеза на фарми, на пијаци, на којој продају своје производе, у кући и са децом, Ивана је одвојила време да исприча породичну причу за „Дневник“.

– Све је почело пре 15 година, када нам се пчеларство неприметно увукло под кожу. Помагали смо деди који је држао пчеле још од 70-их година и било нам је занимљиво. Деда нам је онда поклонио пет кошница и казао, ето, сада сте и ви пчелари. Временом смо неговали пчеле и расли заједно са њима. Сада имамо стотинак друштава и заиста много уживамо у томе – каже Ивана Крстић.

За Крстиће, пчеларство је, кажу, више љубав него посао.

–  Живимо на селу и бавимо се производњом хране из природе. Здраве хране, чисте, без икакве технолошке обраде. Мед који нудимо, ми и производимо, па нас је то инспирисало да наш посао назовемо пчеларском фармом – наставља Ивана.

Фото: Приватна архива

Производња меда, односно пчеларство, веома је сложен, тимски посао. Није нимало лак, а уме да буде и опасан. Послове Крстићи деле на теренске, које обавља Мирослав, и на оне у затвореном, које обавља Ивана. Када се догоди застој или треба помоћ, ускаче и троје тинејyера, који се увек  радо одазивају.

– Никада нам максимални профит није био приоритет. Најважнији нам је квалитет, да све буде чисто и нетакнуто, баш онакво какво га пчеле донесу. На то смо посебно поносни. Мед и пчелињи производи су нам основни производи, а ове године смо покушали да мед учинимо занимљивијим и додали смо му воће, зачинско и лековито биље, у разним комбинацијама. То је имало добар одзив међу купцима. Јављали су нам се са позитивним коментарима и неким својим предлозима – прича Ивана.

Производе са фарме Крстићи нуде на великој градској пијаци у Зрењанину, а онима који не могу да дођу, однесу на кућну адресу. На друштвеним мрежама се радо друже са својим купцима, слушају сугестије и коментаре и одговарају на сва питања у вези са медом и пчелама.

– У својој досадашњој пчеларској каријери смо са пчелама превалили на хиљаде километара и срели се са много разних људи. Имали смо добрих, али и веома лоших искустава, нарочито у последње време када је актуелизовано тровање пчела и када сведочимо климатским променама. Све је теже пронаћи безбедно место за пчеле, али не одустајемо. Жеља нам је да код нас још много, много година људи могу да купе мед онакав каквог га пчеле донесу, да још дуго угађамо и испуњавамо захтеве нашим купцима и можда да још мало проширимо пчелињак, наравно не излазећи из концепта пчеларске фарме – закључује Ивана Крстић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести