Пчелари из целе Србије разменили искуства у Кикинди

КИКИНДА: Савез пчелара Војводине приредио је у Кикинди манифестацију „Пчеларски дан сунцокрета”.
с
Фото: Град Кикинда/Градоначелник Никола Лукач са пчеларима

Градоначелник Никола Лукач обишао је чланове Удружења пчелара Кикинда, који су овогодишњи домаћини великог покрајинског окупљања произвођача меда. Поред домаћина, на вишедневној манифестацији присутни су пчелари из свих крајева покрајине, из Савеза пчеларских организација Србије, као и пчелари из Румуније.

-  Овакви скупови одлична су прилика да се размене искуства, да се сагледа ситуација на терену, али и да се пронађе адекватно решење за проблеме са којима се пчелари суочавају. Имамо одличну сарадњу са пчеларима, неке проблеме смо решили, а неке ћемо заједничким снагама да отклонимо. Ово је уједно и прилика да пчелари из целе Војводине пренесу нама у Кикинди на који начин можемо да им помогнемо, а на нама је да им, захваљујући одличној сарањи коју имамо са Покрајинском владом и републичким институцијама, створимо још боље услове за бављење пчеларством - рекао је градоначелник.

Град Кикинда је издвојио знатна средства за подршку пчеларима, како кроз директну подршку газдинствима за набавку опреме, тако и самим удружењима како би могли да опреме своје просторије и побољшају рад удружења, потврђено је овом приликом.

- Ове године смо издвојили два милиона динара и средства су у потпуности утрошена за ову намену. За нама је успешна сезона, ове године смо први пут пробали да решимо проблем нелегалне испаше сунцокрета и нелегалног насељавања пчелара из других подручја, тако да смо и томе стали на пут захваљујући Републичкој инспекцији - додао је Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду Града Кикинде.

Ово је шеста година како се пчелари окупљају у периоду производње сунцокрета. У госте су дошли чланови многих удружења из Војводине, ту су пчелари из Румуније, представници СПОС-а. По речима Саше Чолака, председник Савеза пчелара Војводине, констатовано је да није било тровања пчела, али да има примера нелегалног досељавања пчелара, о чему је било речи на скупу.

- Сваки овакав сусрет веома је значајан за размену информација са терена из свих региона. Година је далеко боља него претходне, олакшавајућа околност је што су се временски услови поменили у нашу корист, тако да нам то улива наду за будуће производне сезоне - сматра Ђорђе Мркић, председавајући Савеза пчеларских организација Србије.

        В. Х.

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести