Пастирски кувас Гаџо са Јараша окићен светском титулом

КАЊИЖА: Салашарски амбијент је незамислив без паса, па је тако и на салашу Иштвана Апроа, који се налази на пашњаку Јараш код Кањиже.
д
Фото: Приватна архива

Апро има црне пулине и шарпланинца, али доминирају куваси, пастирски пси беле боје, њих једанаест различите старости, међу којима и светски првак Гаџо који се титулом окитио 2017. 

Светски првак Гаџо има седам година и на неки начин стекао славу када је проглашен за шампиона на изложби у немачком граду Лајпцигу. Отац кује Егреш чије бројно потомство обиграва салаш такође је био светски првак, тако да младунци, али већ корпулентни куваси из овог одгоја имају гене два светска првака.

- Само на први поглед Гаџо има посебан третман, али није тако. У посебну кућицу надомак улаза у двориште салаша смештам га само када нисам код куће, да не би било проблема са млађим мужјацима, али када сам на салашу онда су сви заједно и нема проблема. Мора се водити рачуна да сачувају лепоту за изложбе - каже Иштван Апро.

Апро подсећа да су куваси јако стара раса пастирских паса, али иако су робусни, добронамерни су и нису агресивни. Међутим, Апро објашњава, да ако неко непознат са стране долази на територију где куваси бораве, они фиксирају придошлицу, а на изложбама или сусретима у другим приликама, свако може мирно да им приђе и помилује их.

Апро подсећа да су куваси јако стара раса пастирских паса, али иако су робусни, добронамерни су и нису агресивни

- Куваси које неко држи овако у дворишту на ланцу, нису посебно неговани, нити припремани за учешће на кинолошким изложбема, вреде 50 или 100 евра, а ја још нисам продавао пуно паса из мог одгоја. За купце из иностранства куваси су скупљи, јер њихово одгајање пуно кошта од исхране, па до ветеринарских услуга, а пуно коштају и одласци на изложбе. Рецимо, мене је одлазак на светску изложбу у Лајпцигу коштао неколико хиљада евра, не само пут него и други трошкови. па зато ако за штене добијеш и 500 евра, ни то није пуно - сматра Апро.

Ипак, нема тих пара за које би Апро продао светског првака Гаџу.

Фото: Приватна архива

- Једноставно нема толико новаца на свету, када би га неко хтео купити. Не бих га дао када би неко нудио толико килограма злата колико је тежак. За мене он много вреди, толико да нема цену, јер је то пас који је члан породице - каже Апро.  

Куваси су мађарска раса пастирксих паса и једна су од најстаријих познатих пастирских врста паса. Поред тога што се користе као пастирски пси, добри су и као чувари куће. Воле отворен простор, а веома су привржени власнику. Неустрашиви су и одговарају сваком изазову да би одбранили стадо или кућу.

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести