Озелењавање Вршца: Јасен, брест и четинари широм ветровитог града

ВРШАЦ: Више од 1.200 стабала јасена и четинара засађено је на 30 локација на територији Града Вршца у сарадњи са месним заједницама и ЈКП „Градско зеленило”.
v
Фото: Grad Vršac

Највећи број садница налази се на Градском језеру, Војничком тргу, Тргу Андрије Лукића, Сунчаном тргу, Булевару Милоша Обилића, а у наредном периоду акција се наставља и у другим деловима града као и у осталим насељеним местима.

- Овогодишњу пролећну акцију озелењавања на територији Града Вршца иницирале су месне заједнице тако што су нам упутиле захтев, а ми смо у сарадњи са „Градским зеленилом” обезбедили саднице - каже члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине Слободан Јованов. - Људи су се сами организовали, ископали рупе и посадили више од 1.000 садница белог јасена на 30 локација.

Будући да највећи број Вршчана слободно време проводи на Градском језеру, Месна заједница Братство јединство одлучила је да баш ту локацију додатно озелени.

- Мислимо да ћемо овом акцијом подићи свест људи о очувању природне средине и зато сматрамо да ће ово добро доћи како данашњим генерацијама, тако и будућим - изјавио је председник Савета МЗ Братство јединство Миланче Симоновић.

И насељена места око Вршца богатија су за младице разног дрвећа, што кроз ову акцију, што кроз бројне друге.

- Град Вршац нам је изашао у сусрет и помогао да се озелени део парка у центру села Уљме где смо засадили 60 садница. За сада Савет Месне заједнице планира да и у будућности настави са озелењавањем. Хтео бих да поменем да је и претходних година засађено око 50-60 садница годишње на територији Уљме - појаснио је мештанин тог насеља Душан Радованов.

Парта је са садњом почела још прошле године, а у овогодишњој акцији биће посађено 120 стабала јасена, док је у Гудурици исти број засађен али као ветрозаштитни појас.

- Ми смо, као Савет МЗ Гудурица, 20. марта посадили црну тополу уз помоћ пријатеља из „Војводинашума” који су нам донели црну тополу из пешчаре, да видимо да ли ће успевати овде у нашем крају - прича председник Савета МЗ Гудурица Жељко Мрдаљ. - Прошле године смо исто тако засадили 180 разноврсних стабала поред фудбалског терена и ја се надам да ћемо ми и наредне године, можда чак и ове, добити још садница.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић и в.д. директора ЈВП „Воде Војводине” обишли су Потпорањ и радове у оквиру акције пошумљавања Војводине, а где ће бити засађено 46.000 стабала од укупно 53.000 намењених садница за газдинску јединицу Вршац током ове године. Том приликом, симболично су засадили стабло бреста у приобаљу ДТД на улазу у село.

Градоначелница је подсетила и да је прошле недеље потписан Уговор са Министарством заштите животне средине о пошумљавању заштићеног подручја Мали рит, аутохтоном сортом храста лужњака, што ће поред ревитализације шумских појасева у заштићеном подручју, проширити и шумско станиште за заштићене врсте биљака и животиња.

- Град Вршац планира да и у будућности реализује велики број пројеката из области заштитне животне средине, а све у циљу стварања још квалитетнијих услова за живот наших суграђана - нагласила је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести