Освештани крстови за звоник и куполу шидске Лазарице

ШИД: У порту нове цркве Лазарице у Шиду у суботу се сабрао народ да сведочи освештавању крстова пре подизања на куполу и звоник.
lazarica krstovi
Фото: Dnevnik.rs

Ови крстови на истом месту остаће вековима, да чувају народ, град и госте који у њега дођу. Служио је владика сремски Василије уз намесника Радована Мишића и свештенство црквене општине Шид. Владика Василије благословио је вернике који су у колони прилазили да целивају крстове.

„Многобројне Лазарице су сазидане широм читаве васељене где год Срби живе, има их у Сиднеју, Енглеској, Америци и у другим местима подигнути су храмови у славу божију светом српском кнезу Лазару и ми смо се одважили да на овом месту, у нашем Шиду, саградимо ово здање. У нашој епископији ово је прва црква кнеза Лазара као спаситеља и чувара српског народа, мученика и страдалника пред предстолом свевишњега“, рекао је епископ Василије.

Фото: Dnevnik.rs

Он се захвалио народу, ктиторима и другим дародавцима при изградњи ове велелепне цркве, што су својим учешћима допринели да се овај храм приведу крају. Посебну захвалност изразио је Слободану Мишчевићу и Николи Марковићу који су обезбедили крстове, који су у суботу освештани, а по завршетку радова биће подигнути на куполу и звоник.

Старешина шидске Лазарице јереј Марић захвалио се верницима на масовном доласку, а за „Дневник” потврдио да је преостало да се кров опшије лимом и подигну крстови на њихова места.

Текст и фото: Д. Савичин

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Шид. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

 

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести