Октобарска награда Града Сомбора додељена Владимиру Сабадошу

СОМБОР: Поводом прославе 78. годишњице од када је Сомбор ослобођен у Другом светском рату, у Великој сали зграде „Жупаније“ традиционално је одржана свечана академија.
s
Фото: sombor.rs

Дан ослобођења суграђанима је, како се наводи на сајту Града, испред локалне самоуправе честитала заменица градоначелника Љиљана Тица, која је истакла важност неговања сећања на све хероје и жртве Другог светског рата.

Наша је дужност и обавеза да Дан ослобођења града славимо, да говоримо о ужасима Другог светског рата како би нове генерације знале за страхоте које су се тада догодиле, са основним и јединим циљем – да не дозволимо фашизму да се понови! Зато сви ми, као појединци и као заједница, морамо младима да пренесемо поруку да су се наши преци са тешком муком борили и да захваљујући њиховој храбрости и одлучности да кажу не највећем злу које је историја видела, ми данас имамо слободу, поручила је заменица градоначелника, а присутне је поздравио и председник СУБНОР-а Сомбор Петар Грабеж.

У присуству бројних гостију на свечаној академији традиционално је уручена Октобарска награда града Сомбора, а ово значајно признање за животно дело припало је Владимиру Сабадошу. 

Владимир Сабадош је рођен 5. августа 1959. године у Руском Крстуру. Основну школу је похађао у Руском Крстуру и Сомбору, у коме живи од 1971. године. Средњу пољопривредну школу завршио је у Сомбору, а на Пољопривредном факултету у Новом Саду дипломирао је први у својој генерацији 1982. године.

Само две недеље након завршеног факултета запослио се у ПП „Кљајићево“ у коме је радио до 1988. године када је засновао радни однос у ДП „Агроинститут“ у коме четири године касније, 1992. постаје директор, а на том месту из исте канцеларије, успешно води ову организацију пуних 30 година. Временом је ДП „Агроинститут“  трансформисан у Пољопривредну стручну службу „Сомбор“ која је проглашена најбољом пољопривредном стручном службом у целој Србији.

Током свог радног века Владимир Сабадош предано ради на унапређењу пољопривреде и увођења нових сорти и биљних врста на територији не само Града Сомбора, већ целокупног Западнобачког округа.

Као директор ПСС „Сомбор“ радио је на реализацији пројеката ЕУ и USAID од којих су најзначајнији: отварање Едукативног центра за пољопривреднике 2014. године и пројекат „Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“ из 2022. године.

Такође, члан је Националног тима за препород села Србије, а са својим тимом сарадника припремио је капиталну монографију „Земљиште, пољопривреда и рурални развој Града Сомбора“.

Као стечајни управник дао је значајан допринос консалидацији пољопривредних предузећа „Клас“ у Светозар Милетићу, као и „Агродунав“ у Каравукову, која су данас успешна предузећа која пласирају своје производе како у земљи, тако и у иностранству.

У младости се аматерски бавио фотографијом и филмом као члан Фото-кино клуба „Рада Крстић“ из Сомбора и из те области је освојио више признања.

За његове пословне успехе увек су му најснажнији ослонац били Супруга Светлана и син Саша.

Својим радом и деловањем Владимир Сабадош је дао немерљив допринос развоју пољопривреде Града Сомбора.

На свечаној академији додељене су и захвалнице за активан допринос очувању успомене на жртве Другог светског рата и ослобођење Сомбора 21. октобра 1944. године:  првом секретару Амбасаде Руске Федерације Игору Киселеву, Амбасади Републике Бугарске у Београду, члану Месног одбора СУБНОР-а Горња Варош Милки Маријановић, члану Месног одбора СУБНОР-а Селенча Ђорђу Куртешанину, Удружењу српско-руског пријатељства, Асоцијацији жена Републике Србије Сомбор, Покрету ратних ветерана Сомбор и Удружењу ратних војних инвалида града Сомбора.

Свечаност Дана ослобођења Сомбора улепшали су наступили ученика Музичке школе „Петар Коњовић“ и ученика Гимназије „Вељко Петровић“.

MP
22.10.2022 • 11:46
Vladimir Sabadoš je izvanredan agronom, rukovodilac i čovek. Veoma je zaslužan za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Zapadnobačkom okrugu. Pleni svojim pristupom saradnji sa svima koji žele da postignu bolje proizvodne rezultate. Uz to on je i vrlo skroman čovek koji zaslužuje još priznanja.
EUR/RSD 117.3388
Најновије вести