Одношење смећа у Бечеју поскупело за 17 посто

БЕЧЕЈ: Рачуни за одношење смећа у бечејској општини увећани су за око 17 одсто. Уместо досадашњих 462 динара по домаћинству, од септембра рачуни износе 543,40 динара.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Тако ће бити у последња три месеца ове године, а онда се корисницима услуга предузећа за комуналне услуге сакупљања, одношења, депоновања и третмана обраде отпада „Потисје-Бечеј“ указује шанса да рачуне умање.

Ко одлучи да рачуне прима и плаћа електронски, оствариће у првих шест месеци наредне године попуст од 10 одсто, а додатних пет процената умањења рачуна до даљњег следи онима који обавезе буду измиривали до 15. у месецу. Бечејци треба да се пријаве за добијање електронских рачуна путем апликације „Потисје-Бечеј“, на Фејсбук страници „Потисје-Бечеј“, електонски путем мејла, те лично у пословној згради у Улици Милоша Црњанског 46 или на благајни Градске пијаце где плаћају рачуне.

Остварене уштеде путем електронског плаћања привреде, а ускоро и грађана биће уложене у пошумљавање око градске депоније Ботра.

- Биће засађено око 350 садница. За половину смо поменутом уштедом ми обезбедили средства, а друга половина је донација Горанског расадника у Суботици од којих ћемо обезбедити саднице. Увођење електронске напла­те за суграђане, само је један од нових метода рада за релаксацију пословања –каже директор „Потисје-Бечеј“ Золтан Фејеш.

Имају у „Потисју-Бечеј“ план улагања у наредне три године вредан око милион евра. До краја године би требали да купе још један нови камион за одношење отпада, чиме ће знатно побољша­ти возни парк. Почели су 2017. године с обнављањем возног парка и сваке године су набављали по један камион, а са новим камионом биће једно од боље опремљенијих комуналних предузећа у околини. Завршавају бетонске прилазе на градској депонији, а у току су и израде елабората за управљање биоразградивим отпадом и елабората о коришћењу грађевинског шута, као секундарне сировине.

- Општина Бечеј годишње сакупи око 20.000 тона отпада, а тренутна цена депоновања тоне смећа на регионалној депонији у Кикинди износи 25 евра. Простом рачуницом се долази до цифре од пола милиона евра. У жељи да смањимо трошкове, аплицираћемо за средства код иностраних фондова како би, кад за то дође време, пут регионалне депоније у Кикинди ишло што мање отпада - закључује Золтан Фејеш.

Тражећи прави пример добре праксе, Млади истраживачи Србије су у бечејском „Потисју“, као илустрацију одговорног и ква­литетног управљања отпадом, снимили полусатни филм „Управљање отпадом у Србији“, који ће бити приказан на Међународном фестивалу зелене културе „Green Fest“.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести