Обележена слава шидске Лазарице

ШИД: Велики историјски и верски празник, Видовдан, обележен је у Шиду као храмовна слава новог храма посвећеног светом кнезу Лазару.
lazarica sid
Фото: Dnevnik.rs

Свету литургију служио је протојереј ставрофор, проф. Душан Колунџић у саслужењу свештенства општине Шид и мешовитог хора Лазарице и Светог Николаја. У присуству великог броја верника из Шида и целе општине али из Београда, Републике Српске и Хрватске.

Снажан утисак синхронизован молитвеним литургијским садржајем успешно је пренет на вернике. По завршетку свете литургије старешина шидске Лазарице, протојереј Ђорђе Марић обратио се верницима.

Сваке године за овај велики празник ми се подсећамо на љубав и жртву нашег кнеза Лазара који је као великомученик страдао у земаљском животу и задобио вечни живот царско-небески. И за разлику од овоземаљског живота он је показао шта значи бити веран слуга Божији, рекао је Марић. 

Подсетио је протојереј Марић на оне који су донацијама и прилозима омогућили да буде подигнута прва црква посвећена кнезу Лазару на подручју Срема. У знак захвалности у новој цркви доделио је око 90 писмених захвалница свима који су дали свој допринос у овом великом грађевинском подухвату. Међу њима су поред наших и руски верници. 

Лазарица је још недовршена, потребно је омалтерисати споља и изнутра, поставити подове и иконостас, а најхитније је да сагради велику салу за пријем народа. За славу се послужење служило под шатором. Сала уз цркву служила би за разне потребе и била извор нових прихода за завршетак Лазарице у Шиду.

Д. Савичин

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести