Обележен Дан борца у Бечеју: „Још се чува сјај зеница угашених“

БЕЧЕЈ: Комеморацијом и полагањем венаца крај спомен-обележја „Заједничка гробница“ на православном гробљу у Бечеју Општинска организација СУБНОР-а обележила је 4. јул Дан борца. Венце су положили представници борачке организације и делегација СПС.
1
Фото: Делегација борачке организације приликом полагања цвећа

Скуп је почео минутом ћутања, чиме је одата почаст свим страдалима у борби против фашистичког окупатора. У име организатора ОО СУБНОР Јелена Чешљевић изговорила је пригодну беседу и положени су венци на спомен обележје испред којег је на српском и мађарском у бронзи изливена порука „У оку слободе чувамо сјај ваших зеница угашених“, коју је написала некада бечејска гимназијалка и касније славна књижевница Гроздана Олујић однедевно и сама међу легендама.

Иза поменуте поруке је камени споменик који симболизује раширена крила. На једном је 11, а на другом 12 рупа које, опет, симболишу угажене животе у два бечејска стрељања. На мањем каменом постаменту су две бронзане плоче са именима настрадалих. Накнадно је, само метар удаљена од спомен обележја, на каменом постаменту постављена и трећа бронзана плоча са именима још 14 имена настрадалих у борби против фашизма, али се до ње не може прићи од разгранатог жбуна и израсле траве пузавице.

Приметно је да из године у годину опада број оних који негују поштовање према овом дану. Јуче их је било 17.

В. Ј.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести