Полицајац херој Мирко Кешељевић наставио да помаже породици Хромиш

Врбас: Полицајац ПУ Нови Сад Мирко Кешељевић (29) из Врбаса, који је заједно с колегом Николом Килибардом (28) из Куле, пре десетак дана спасао из пожара Александра Хромиша (43) и евакуисао његову супругу и четворо деце, као и породицу из суседства, наставио је несебично да пружа помоћ.
с
Фото: Приватна архива

Кешељевић истиче да у овим тешким временима морамо да мислимо једни на друге и помогнемо колико ко може.

Изгорели објекат у дворишту породице Хромиш, који је служио као летња кухиња и остава, након пожара који је избио 23. априла, био је небезбедан и претио је да се сваког часа сруши. Знајући то, али и да је глава породице Хромиш, Александар, још у болници и да је његова супруга Сања са четворо деце сама у кући, храбри полицајац Кешељевић је, заједно са члановима Мото-клуба „Парадизо”,  чији је и сам члан, одлучио да рашчисти згариште. У помоћ су им притекли радници ЈКП „Комуналац” из Врбаса, који су с багером помогли да се објекат сруши и да се се грађевински шут однесе на депонију.

– У среду ујутру смо дошли око осам часова, и након кафице добродошлице коју нам је Сања скувала, ударнички смо заврнули рукаве и кренули на посао – прича за „Дневник” Мирко Кешељевић. – Радови су трајали пет-шест сати, али није нам било тешко јер смо знали да чинимо добро дело, а и наишли смо на помоћ и подршку комшија, али и пријатељи породице Хромиш.

Како сазнајемо, радови су прошли у добром расположењу, али је та вредна екипа одлучила да ту не буде крај.

Фото: Приватна архива

Спонтано су се организовали и почели да прикупљају новац да би купили неопходне намирнице и на тај начин помогли тој шесточланој породици. За њихову идеју су чули и други житељи Врбаса који су се одмах јавили у жељи да и они дају свој допринос.

– Јављали су се људи, познаници, поједини привредници. Како је ко чуо... Свако је дао колико је могао и ми смо им на томе бескрајно захвални – каже Кешељевић, и додаје да су пријатељи мото-клуба донирали и ограду, која је постављена у четвртак.

Пошто је у пожару породици Хромиш изгорео и замрзивач у којем је била већа количина меса и намирница, да не би остали без хране, Кешељевић и његови хумани бајкери су од прикупљеног новца успели да купе и нов замрзивач, који су напунили свежим месом, извесну количину сухомеснатих производа, потрепштина за кућу, али и слаткише за децу.

Подсетимо, тог 23. априла рано ујутру двојица младих полицајаца из Интервентне јединице ПУ Нови Сад, брзом и ефикасном реакцијом, спасли су из пожара четрдесеттрогодишњег мушкарца, а две породице извели на сигурно из њихових кућа.

Све се догодило око 6.20 часова, када је Никола Килибарда из Куле кренуо на посао у Нови Сад и као и сваког другог дана, дошао по свог колегу Мирка Кешељевића, који живи у Врбасу у Улици Петефи бригада.

– Када сам дошао испред куће у којој станује с породицом, цимнуо сам га телефоном и у том тренутку видео велики дим 200 метара даље од Миркове куће – рекао је за „Дневник” храбри полицајац Никола Килибарда.– Изашао сам из аутомобила и потрчао ка месту одакле је куљао дим. Када сам стигао видео сам ватру у дворишту једне куће и одмах позвао ватрогасце и Хитну помоћ.

У том тренутку угледао је свог колегу Мирка Кешељевића како трчи ка њему. Погледали су се и очима споразумели да ће Мирко спасавати људе, уколико их има, у кући с десне стране, а Никола у кући с леве стране, у чијем је дворишту у помоћној просторији горела ватра. Двојица младих полицајаца су без размишљања провалила капије и кренула у акцију спасавања.

– Ушао сам у прву кућу и успео некако да пробудим једног момка – сазнали смо од Мирка. – Чим сам га извео на безбедно, потрчао сам до друге куће у којој су били старија жена и њен брат који је, како сам сазнао на лицу места, непокретан. Жена је била видно уплашена и узнемирена, али сам је некако умирио када сам рекао да ћу остати с њима док не дођу ватрогасци, који су убрзо стигли и одмах почели спасавање и гашење пожара. Када су госпођа и њен брат били на сигурном, потражио сам Николу и видо га с повређеним мушкарцем, притрчао сам и помогао му у пружању прве помоћи.

У тренутку док су двојица младих и надасве храбрих полицајца пружала прву помоћ Александру, стигла је и екипа Хитне помоћи, која је преузела бригу о њему и одвезла га у болницу.

Пошто су се уверили да су сви безбедни и да је ватра угашена, полицајци Интервентне јединице ПУ Нови Сад Мирко Кешељевић и Никола Килибарда, као да ништа није било, сели су у аутомобил и отишли на посао.

Та двојица младих полицијских службеника показала су своју хуману и добру црту личности, али и спремност полицијске професије да у сваком тренутку помогну свим грађанима који се нађу у невољи.

Фото: Приватна архива
Многи зову и нуде помоћ

Сања Хромиш у разговору за „Дневник” истиче да им много више значи људска подршка, него материјална.

– То што су били ту и помогли нам много више ми значи – прича Сања узбуђеним гласом, и додаје да се и даље јављају људи који желе да им помогну. – Знам да ће и даље бити ту за нас. Ангажовали су се и Мирко, чланови Мото-клуба „Парадизо”, радници ЈКП „Комуналац”, комшије, познати и непознати... Рашчистили су место где је био објекат који је изгорео, с улице је стављена нова ограда, добили смо замрзивач пун меса, али и многобројне намирнице... Хвала на свему, заиста немам речи! Зову, распитују се шта нам треба и како да нам помогу. Звали су и из општине... Ја сутра почињем да радим. Газде су ми заиста дивни људи, хвала и њима, максимално су ми изашли у сусрет. Деца се полако враћају својим радним обавезама, почела су да уче, а у школи су имали разумевања за њих и све ово што нас је снашло. Још само да супруг изађе из болнице...

Хумани бајкери

Мото-клуб „Парадисо” основан је 2015. године и окупља велики број заљубљеника у двоточкаше из Врбаса и околине. Председник Клуба је Александар Костић, који је успео да преуреди један локал у мото-клуб где се окупљају чланови и њихови пријатељи. Ту се рађају идеје о многобројним добротворним актиностима. Сваке године, сада већ традиционално, организују новогодишње хуманитарне акције у којима обрадују на десетине малишана. Радо посећују мото-сусрете у земљи и региону, а прошле године успели су да успешно организују такав вид дружења и забаве у Врбасу. Бајкери из свих крајева Србије и земаља окружења били су гости МК „Парадизо”.

 Дубравка Николић

Lola
04.05.2020 • 14:47
Bravo Mirko!!!
Vesna
04.05.2020 • 16:23
Svaka čast policajcima Mirku i Nikoli,veoma hrabar čin a posebno je divno što je Mirko uz Moto klub Paradizo i JP Standard pomogao da porodica lakše nastavi dalje svoj život 👏👏👏❤
Joksim
05.05.2020 • 09:03
Dobro radi dobro će ti se vratiti
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести