Нови Козарци: Преко 200 такмичара на Градској ватрогасној смотри

КИКИНДА: На фудбалском стадиону ''Илија Пантелић“ у Новим Козарцима одржано је Градско ватрогасно такмичење.
k
Фото: kikinda.org.rs

На овогодишњој смотри добровољних ватрогасних друштава са територије нашег града учествовало је више од 200 такмичара, који су се у неколико узрасних категорија надметали од коришћења пумпи брентача, преко полигона, до употребе пумпи за гашење пожара. На овом великом ватрогасном надметању начелнику Севернобанатског управног округа, Миливоју Лињачком, уручена је плакета за пружену помоћ у досадашњем раду ватрогасних друштава, а смотри је присуствовао и Мирослав Дучић, члан Градског већа задужен за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације.

Град Кикинда наставио је континуитет посвећивања посебне пажње на добровољна ватрогасна друштва у Кикинди, а један од најчина јесте и подршка раду са младима. Нажалост, почело је осипање деце у овој области тако да нам је жеља да анимирамо што више младих како би се укључили у овај облик сарадње са Градом јер на тан начин и ми имамо већу сигурност и заштиту, не само људи већ и имовине. Ми на годишњем нивоу одвајамо одређена средства за уредно функционисање свих друштава на територији Града, али ћемо у наредном периоду пронаћи и нове моделе финансирања како бисмо могли да им помогнемо, истакао је Мирослав Дучић, члан Градског већа задужен за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације.

На основу велике помоћи коју Севернобанатски округ пружа у раду добровољних ватрогасних друштава, направљени су велики помаци у заштити људи и имовине, истакао је начелник Округа, Миливој Лињачки, приликом преузимања плакете.

Ситуација је до 2012. године била веома лоша, возила су била у квару, ватрогасни домови девастирани, па је самим тим долазило и до напуштања друштава поготово на селима где је бити добровољни ватрогасац овувек била велика част. Од тада се доста променило, радили смо много са њма, издвојили велика средства и вратили тим људима веру у оно што раде и чиме се баве на добровољној основи, додао је Лињачки.

Град Кикинда располаже са, за сада, задовољавајућим бројем чланова у добровољним ватрогасним друштвима, а посебан акценат биће стављен на едукацију младих.

На подручју Града Кикинде функционише девет добровољних ватрогасних друштава, а на основу новог закона одрђени број чланова већ је прошао све обуке и прегледе. Такође, план је да се до краја 2024. године сва друштва у Војводини пререгиструју у АПР-у како би имала ватрогасну јединицу треће категорије, подсетио је Синиша Шавија, председник Ватрогасног савеза Војводине.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести