Нови Кнежевац: Старост лакша уз подршку Удружења пензионера

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Траје више од пола века Удружење пензионера Нови Кнежевац и сад има око 1.200 чланова, што је више од половине сениора те општине на северу Баната, а изнад је просека Војводине.
penzioneri blagajna
Фото: Dnevnik.rs

Председник Радивој Драгић наглашава и да се успело да се од 2.300 пензионера полисама осигурања ДДОР-а „Нови Сад” за случај повреде и смрти обухвати 1.750, или око 75 одсто.

Највише чланова је у Новом Кнежевцу – 788, Банатском Аранђелову – 148, Српском Крстуру – 116, а нешто мање у филијалама Ђала и Мајдан-Рабе. Од прошле године је нових тридесетак, а циљ је даље омасовљење. 

Просечан приход наших пензионера је око 24.500 динара, колико има већина чланова, па преко Фонда ПИО годишње за њих двадестак с најнижим примањима, чије здравље то изискује, организујемо бесплатни опоравак у бањама, каже Драгић.

Лане је подељено 60 пакета помоћи онима с најмањим примањима – две трећине новца обезбедила је општина, а остало Фонд и Удружење.

Организујемо такође набавку намирница и огрева, а за ову зиму смо обезбедили око хиљаду кубика дрвета и 900 тона угља, преко 20 тона кромпира, те већу количину пакета сухомеснатих и других прехрамбених производа по врло повољним ценама и као и роком отплате. Ми, фактички, кредитирамо наше пензионере јер, рецимо, огрев отплаћују у 18 полумесечних рата, а храна у шест, сазнајемо од Драгића.

Фото: Dnevnik.rs

Упркос скромним примањима, његови исписници ревносно измирују свој дуг и ретки су ненаплативи, најчешће због изненадне смрти пензионера без наследника. Део обавеза се плаћа на благајнама Општинског и месних удружења, а већином одбитком преко Фонда ПИО, зависно од аранжмана. 

Удружење координира разне активности чланова, али и осталих пензионера, подршком здравствене и социјалне заштите, те спортско- рекреативним, културно-забавним и другим друштвеним окупљањима. Такви су једнодневни излети у Београд и одлазак на позоришну представу или у Будимпешту, кад је Божићно-новогодишњи вашар, док је лане око 40 старина било на десетодневном одмору у Голупцу. Увек је актуелан опоравак у Врњачкој бањи или летовања у црногорском Чању.  

Све је прилагођене добу, потребама и финансијским могућностима пензионера, наглашава Драгић.

Како додаје, припремају им и компјутерску обуку у сарадњи с локалном самоуправом и средњом школом.

Већ се пријавило петнаестак и учиће током марта и априла, а интересовање је велико јер многи само преко „Скајпа”, друштвених мрежа и интернета могу комуникацирати са својом децом, унуцима, родбином и пријатељима у другим крајевима наше земље или иностранству, каже наш саговорник.    

При удружењима раде клубови у Новом Кнежевцу, Ђали, Банатском Аранђелову и Српском Крстуру, где се пензионери окупљају уз друштвене игре, спортске активности, те да прочитају штампу и гледају ТВ.

Лане смо, уз драгоцену помоћ општине, били домаћини 15. регионалних спортских сусрета, где су се у седам дисциплина такмичиле екипе Аде, Бачке Тополе, Чоке, Кањиже, Суботице и наша, с више од 250 учесника. На опште задовољство, скуп је био један од до сад најбоље организованих у региону. Уз то, с пет такмичара учествовали смо на Олимпијади трећег доба у Врњачкој бањи, истиче Драгић.    

М. Митровић

Текст је део пројекта „Нови Кнежевац у Дневнику”, који је суфинансирала Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају ставове Општине.

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести