Несавесни бацају неразградив отпад у канализацију

ПЕЋИНЦИ: Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” Пећинци, у чијој је надлежности одржавање канализационих и водоводних мрежа у целој локалној самоуправи, протеклих дана имало је доста проблема око санирања појединих загушених канализационих отвора у Пећинцима и Шимановцима.
kanalizacija pecinci, dnevnik.rs
Фото: Општина Пећинци

Загушења, која су проузроковала изливање канализације, изазвали су несавесни грађани убацујући у цеви чврст отпад попут кеса, тканина, пуцвалта и вате, чије је иначе бацање у канализацију забрањено. Технички директор ЈКП „Водовод и канализација” Миомир Стефановић поновио је апел физичким и правним лицима да у канализацију не бацају чврсти отпад, јер тиме повећавају трошкове одржавања канализационе мреже.

Због изливања канализационог отпада на местима где настане загушење, нарушава се животна средина у самим насељима.

"До загушења и изливања канализације дошло је у Шимановцима и Пећинцима. Том приликом установили смо да је до загушења канализационе мреже дошло због тога што су канализационе пумпе повукле тканицу, кесе, пуцвалт и вату. Када дође до загушења, пумпе се аутоматски искључују, долази до подизања нивоа канализационог отпада и морамо хитно да интервенишемо односно да вадимо пумпу, чистимо је, поново ресетујемо и укључујемо да би оборила ниво канализационог отпада у мрежи, јер у таквим ситуацијама у нижим деловима насеља долази до изливања канализационог отпада. С друге стране , уколико се пумпе не искључе на време, долази до прегоревања, а поправка пумпи је значајан трошак нашем предузећу", објаснио је Стефановић.

Љ. М.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести