„Најбоље вино Баната“ уз ригорозне критеријуме

ЗРЕЊАНИН: Припреме за традиционалну манифестацију „Најбоље вино Баната“ у пуном су јеку, а очекује се рекордан број учесника најављено је јуче на конференцији за медије.
1
Фото: Најава манифестације "Најбоље вино Баната"

Ова манифестација организује се у Културном центру Зрењанина у фебруару, а завршни чин биће 1. марта када ће бити проглашени и победници, уз јавну дегустацију.

Огранизатори надметања „Најбоље вино Баната“ су Клуб вина, Културни центар и Туристичка организација, уз покровитељство Града Зрењанина.

- Јубиларни 10. пут организујемо ово такмичење, поносни на то што смо остварили једну добру идеју. Имамо два веома ригорозна критеријума, једно је професионални тим за оцењивање, а друго је да промовишемо вина која су направљена у Банату. Зато ће награду за најбоље вино моћи да добије само онај чији је и виноград у Банату – нагласио је председник Клуба вина из Зрењанина Шандор Шомођи.

Он је као посебност манифестације истакао и популаризацију вина банатски шилер, као особеност региона.

Фото: Банатска вина

Као домаћини, у Културном центру су задовољни због све веће популарности ове манифестације и одличног одзива банатских винара. Директор КЦ Зрењанина Горан Маринковић обећао је да ће се ова установа културе трудити да и у наредним годинама обезбеди најбоље услове за реализацију.

Директор Туристичке организације града Зрењанина Зоран Љуботина оценио је да је манифестација прерасла у добру традицију, али да има услова за њено још боље брендирање.

- Идеја је да ову манифестацију подигнемо на још виши ниво и да она прерасте у фестивал вина, уз подршку Града Зрењанина. Следеће године већ ћемо можда имати фестивал и то интернационалног карактера, јер је идеја да се укључе и румунски и мађарски део Баната. Ово може бити још један вид промоције нашег града и региона – најавио је Љуботина.

О пропозицијама за учеснике више је говорио један од организатора Бранислав Прохаска.

-Узорци се предају 22. фебруара од 9 до 16 часова и 23. фебруара од 9 до 13 сати, у холу Културног центра. Већ смо обавестили сва винска удружења из региона о томе. Узорци се предају у бутељкама од 0,75 литара, уз котизацију од 200 динара. Прилажу се четири категорије вина, и то бело, розе, црвено и банатски шилер, који је посебна категорија и није у такмичарској конкуренцији – прецизирао је Прохаска, подсећајући да је прошле године било 165 узорака вина.

Као посебно заначајну чињеницу, он је истакао да оцењивачку комисију чине међународне винске судије. За то заслугу има међународни вински судија и уредник часописа „Вино и фино“, Зрењанинац Игор Луковић.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести