На обали Бегеја ничу зелене оазе

ЗРЕЊАНИН: У току су радови на садњи, односно озелењавању, дела леве и десне стране обале Бегеја, од моста код Полицијске управе до "Жутог моста".
z
Фото: zrenjanin.rs

Лева обала Бегеја, поред Музеја пива, комплетно је засађена новим садним материјалом различитих врста лишћара и четинара, док ће се садња на десној обали Бегеја изводити од Пешачког моста до паркинга "Превлака". На овом потезу засађено је укупно 135 садница брезе, липе, црвенолисне шљиве, јасена, врбе, мочварног чемпреса и кедра. Опредељени радови представљају завршни део пројекта за текућу календарску годину који се изводи у сарадњи Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, Града Зрењанина и ЈКП "Чистоћа и зеленило“. За ову намену издвојено је непуних осам милиона динара, на име садног материјала, извођења радова и постављања заливног система.

Тим поводом, градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац данас су обишли радове.

Заједничким средствима Министарства за заштиту животне средине и Града Зрењанина, са укупним износом од двадесет милиона динара, определили смо да озеленимо и оплеменимо разне површине у нашем граду, рекао је Салапура и подсетио да се пре само неколико дана радила локација на Багљашу, пејсажно уређење Булевара Вељка Влаховића, а пре тога је урађена велика зелена површина парк "Путниково", трећи по величини парк на територији нашег града.

Данас се налазимо на завршници пројекта пејсажног уређења обала Бегеја између великог пешачког моста и моста у Змај-Јовиној улици (“Жути мост”). Желимо да направимо још једну у низу зелену оазу уз нашу лепу реку која ће у наредном периоду бити чистија, јер као што сте упознати, крећемо у пројекат изградње пречистача отпадних вода, тренутно је у процедури за добијање дозвола. Циљ је да се Бегеј у наредном периоду апсолутно приведе намени, да постане плован у свом максималном капацитету, да се измуља и да имамо једну лепу еколошку причу, рекао је још градоначелник и захвалио се Министарству заштите животне средине на издвојеним средствима и похвалио је ЈКП „Чистоћа и зеленило“ које је извођач на поменутом пројекту и које је веома добро урадило посао, такође је подсетио да је град Зрењанин у претходних неколико година имао разне акције озелењавања, преко 20 хиљада садница је подељено грађанима кроз различите акције.

Реализација активности које су предузете у оквиру поменутог пројекта имају за циљ побољшање естетске слике овог дела нашег града, оплеменивањем и унапређивањем зеленила, напоменуо је Немања Милинковић, в.д. директора ЈКП "Чистоћа и зеленило".

ЈКП "Чистоћа и зеленило" има своје стручне службе које су пре почетка извођења ових радова изашле на терен и пописале сва болесна и оштећена стабла, која су била опасна по безбедност, како имовине тако и људи. Сва та стабла су уклоњена и дато је стручно мишљење, на основу чега се извршио избор најпогоднијег садног материјала за свако поменуто подручје, рекао је Милинковић.

Фото: zrenjanin.rs

Град Зрењанин  и ЈКП "Чистоћа и зеленило" ће настојати да и у наредној години обезбеди новчана средства за подизање нових зелених површина и реконструкцију постојећих, а све под покровитељством Министарства за заштиту животне средине Републике Србије.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести