Муљ загушио Царску бару

ЗРЕЊАНИН: Озбиљан проблем догађа се на Старом Бегеју код пристаништа, који је готово у потпуности пресушио, упозоравају из еколошких удружења у средњем Банату. Због тога је недавно отказана туристичка вожња бродом по Царској бари.
carska bara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

- Иако је корито код пристаништа дубине и до три и по метра, сада се испоставља да је Стари Бегеј код пристаништа до врха пун муља. Исто је и са специјалним резерватом природе Царска бара, који се дави у муљу – упозоравају зрењанински еколози.

Они наводе да се све то догађа, иако су они који управљају овим водама добијали из Покрајине средства за измуљавање, али, очигледно, „посао нису одрађивали, а паре су ненаменски трошене”. Због неодговорног односа према водним добрима, према сазнањима „Дневника”, поднете су и пријаве водној инспекцији.

Специјални резерват природе Стари Бегеј - Царска бара налази се 17 километара јужно од Зрењанина и око два километра од магистралног пута између Зрењанина и Београда, а заузима површину од око 1.600 хектара. Аустроугарски престолонаследник и жртва Сарајевског атентата, Фердинанд, радо је ловио по просторима ове баре, те отуда и њен назив. Посебну природну вредност комплексу Царске баре и напуштеног тока реке Бегеј дају мозаичност водене, травнате и шумске вегетације, као и разноврсност животињских врста, у чијем оквиру централно место заузима богатство птичјег света - орнитофауне. На овом подручју евидентирано је више од 200 птичјих врста, међу којима су и праве реткости – примерци угрожених врста чапљи, корморана, гњураца, патака.... Мочварну вегетацију подручја чине интересантне биљне врсте, данас ретке и угрожене, попут белог и жутог локвања или мочварне орхидеје, док је простор око баре обрастао дугогодишњим засадима врбе и тополе.

Царска бара је стављена под заштиту као природно научно-истраживачко подручје. У околини баре развијен је ловни и риболовни туризам. У туристичку понуду спада и изнајмљивање брода за разгледање баре и њених живописних обала. Сама бара окружена је са неколико километара шумских стаза, намењених љубитељима природе. На улазу у резерват госте дочекује хотел „Сибила”, с националним рестораном специјализова-

ним за припремање рибе и дивљачи, као и пропланак намењен одмору излетника.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести