Мали свет у великој Кикинди

КИКИНДА: У галерији Културног центра у Кикинди отворена је изложба фотографија под називом "Мали свет у великој Кикинди".
k
Фото: kikinda.org.rs

Ради се, како наводе на сајту Града, о изложби више од 70 фотографија насталих у кикиндској кући "Сова", власнице Кикинђанке Драгане Алексић Питерсон, која већ дуго живи у Лондону.

Кућа "Сова" реконструисана је пре шест година, уз очување првобитног изгледа, а њена аутентичност веома је инспиративна фотографима, који су изложене радове направили у јуну месецу.

Аутори фотографија су Чедомир Вујанић, Јелена Веселинов, Ивана Јовановић, Горан Биримац, Золтан Шари и Милош Иветић.

Отварању изложбе присуствовали су градоначелник Кикинде, Никола Лукач, као и председник Градског парламента, Младен Богдан.

'Кикинђанка Драгана Алексић Питерсон је обишла цео свет, али су јој срце и мисли увек везани за наш град. Кућа коју је адаптирала представља спој традиције, прошлости, садашњости и визије младих људи. Ова изложба обухвата радове шест уметника, који су својим оком и објективом видели и забележили све лепе детаље из те куће. Млади људи, нова енергија и нове идеје, повезани са прошлошћу ових простора, могу да нас све заједно учине много бољим, сматра градоначелник.

Фото: kikinda.org.rs

Фотографи су имали прилику да одаберу шта ће фотографисати и да на свој начин прикажу објекат у ком су се налазили:

Лично сам више пута улазио у кућу и сваки пут сам видео нешто ново, што је и био разлог зашто смо одабрали баш ту локацију. Изложба носи назив Мали свет у великој Кикинди, јер у нашем граду заиста доста ствари може да се види, за које можда и неки Кикинђани нису знали. То је и био циљ, да прикажемо грађанима чиме све наша средина располаже, рекао је аутор изложбе, фотограф Чедомир Вујанић.

Пре неколико година, кућа ''Сова'' добила је архитектонско признање "Чувар прошлости".

Гајим велику љубав према Србији, Банату и нашим обичајима. Бити странац је веома тешко, а припадање је јако важно и то је оно што сам осетила у моменту када сам ушла у двориште те куће и решила да је купим. Та кућа сада прима госте из разних крајева света, сарађујемо са хуманитарним организацијама и Друштвом за заштиту птица Србије, а помажемо и деци којој је то потребно. Жеља нам је да још више будемо приступачни грађанима и широм отворимо капију, додала је Драгана Алексић Питерсон, власница куће ''Сова''.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести