Локални пут Сивац–Стапар постаје регионални

КУЛА: Земљани пут између Стапара и Сивца представљао је проблем ратарима током јесени.
д
Фото: Општина Кула

Данас када се прође овом трасом, иако су радови тек на почетку, видно је да ће пут локалног, у скоријој будућности постати пут регионалног карактера. Саобраћајница се гради не само да би олакшао проходност ратарима и пољопривредним произвођачима, већ и да би повезао сва места Западнобачког округа.

- Радови у вредности од 700 милиона динара представљају највеће радове на територији кулске општине, а финансира их Покрајинска влада- навео је председник општине Кула Дамјан Миљанић. - Значај ове саобраћајнице  огледа се у томе да су ово највећи радови на територији Војводине у овој години.

Миљанић истиче да саобраћајница није значајна само за Сивац и Стапар, односно општину Кула, већ и за Сомбор и Апатин.

У току извођења радова на деоници пута Сивац–Стапар пронађено је седам археолошких локалитета

Миљанић је радове обишао са директором Управе за капитална улагања, Милошем Малетићем, директором Покрајинског завода за заштиту споменика Сашом Мартиновићем и извођачем радова, како би се лично уверили у квалитет и брзину извођења радова, али и договорили око проблема и њихове најлакше и најбрже санације.

Када је у питању археолошки локалитет који је пронађен на месту извођења радова, Миљанић истиче да се археолошки радови изводе паралелно са радовима на траси пута.


Пронађени предмети из преисторије

У току извођења радова на деоници пута Сивац–Стапар пронађено је седам археолошких локалитета, на делу територије општине Куле и на делу територије општине Сомбор.

Археолог-конзерватор из Покрајинског завода за заштиту споменика културе Милица Христов истиче да се  прва фаза истраживања  приводи крају  и да она подразумева уочавање археолошких објеката, који треба да се истраже, обраде и документују.

-Друга фаза, која ускоро почиње, подразумева пражњење археолошких  објеката. Пронађено је мноштво покретних и непокретних предмета из историје и преисторије, насеље из енеолита, насеље из периода касне антике заједно са некрополом и неколико насеља из средњег века дуж насеља - наводи Христов.


- Покрајински завод за заштиту споменика ангажовао је велики број људи, који заједнички са Покрајином и Општином раде на томе да се радови спроводе паралелно и да ни са чим не буде угрожено ни значајно археолошко ископавање ни извођење радова на деоници пута- истакао је Миљанић. Он је закључио да ће све ово резултирати тиме да у октобру када буде сезона прикупљања плодова са околних њива то буде неометано и да ће тада овај пут показати своју праву корист и сврху.

Овај подухват који пуно значи у премрежавању овог дела Војводине новим саобраћајницама, према потребама привреде и житеља Сомбора, Куле и Апатина, представља и корист за све власнике пољопривредног земљишта у катастарским општинама кроз које пролази траса.

М. Стакић

MP
01.07.2022 • 09:10
Za pohvaliti je izgradnju svakog kilometra asvaltiranog puta kroz poljoprivredne parcele, pogotovo ako povezuje i naseljena mesta. Bilo bi vrlo korisno i da se asvaltira i lokalni put u Opštini Kula između Lipara i Nove Crvenke.
Mirko
03.07.2022 • 12:31
Kao zidanje Skadra neće ovo biti gotovo do sledećih izbora!
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести